Skip to main content

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα συνέχισε την άνοδο που σημειώνει από τον Σεπτέμβριο, μετά τη μεγάλη υποχώρηση που σημείωσε τον Ιούλιο.

Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο δείχνει η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator) αυξήθηκε τον Ιανουάριο στις 91,6 μονάδες από 87,6 τον Δεκέμβριο, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την Ευρωζώνη μειώθηκε στις 105 μονάδες από 106,7.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα συνέχισε την άνοδο που σημειώνει από τον Σεπτέμβριο, μετά τη μεγάλη υποχώρηση που σημείωσε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τον περασμένο Μάιο, ο δείκτης ανερχόταν στις 92 μονάδες και τον Ιούνιο στις 91,2, ενώ τον Ιούλιο μειώθηκε στις 82,1 και περαιτέρω τον Αύγουστο στις 76,1 μονάδες.

Στην αύξηση του δείκτη τον Ιανουάριο συνέβαλαν όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα οι κλάδοι υπηρεσιών και κατασκευών, ενώ επιδείνωση σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος που διαμορφώθηκε στο -63,9 από -61,1 τον Δεκέμβριο.

Ο δείκτης για τον τομέα υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο -5,1 από -16,6 τον Δεκέμβριο, για τον κατασκευαστικό τομέα στο -37,9 από -49,1, για τον μεταποιητικό τομέα στο -10,1 από -13,6 και για το λιανικό εμπόριο στο -3,4 από -5,3.