Skip to main content

Βέμπερ: Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕE

Χρειαζόμαστε η μια την άλλη, είμαστε εταίροι, είμαστε γείτονες, μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας από κοινού, τόνισε ο Βέμπερ.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε κατηγορηματικά ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε μετά την εκλογή του από το συνέδριο κορυφής του ΕΛΚ στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ο Γερμανός πολιτικός, πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή, τόνισε: «Πιστεύω στην ισχυρή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Χρειαζόμαστε η μια την άλλη, είμαστε εταίροι, είμαστε γείτονες, μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας από κοινού αλλά δεν πιστεύω στη διαδικασία της διεύρυνσης. Θεωρώ ότι είναι ειλικρινές και δίκαιο εάν καθίσουμε μαζί και διευκρινίσουμε ότι θα έχουμε μια ισχυρή συνεργασία αλλά όχι μια πλήρη διεύρυνση, όχι μια πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

Ο Βέμπερ μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη γειτονική χώρα, «τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και άλλες εξελίξεις που αφορούν για παράδειγμα την ελευθερία του Τύπου».

Σε ό,τι αφορά το κυπριακό και τις τουρκικές απειλές για το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, σημείωσε ότι οι ανησυχίες των Κυπρίων είναι και ευρωπαϊκές ανησυχίες.

«Το κύριο μου μήνυμα για την Κύπρο είναι πως είναι σημαντικό το ότι είσαστε μέλος της ΕΕ γιατί δεν είστε μόνοι. Ακόμη και μια μικρή χώρα όπως την Κύπρο μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη ολόκληρης της ΕΕ», επεσήμανε.