Skip to main content

Βενιζέλος: Διαφωνώ απολύτως στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να αποκρούσουν το «δημοψήφισμα-φάρσα, αν το επιχειρήσει η κυβέρνηση.

Τη διαφωνία του σε ενδεχόμενη συνεργασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών με θέμα «Εθνικολαϊκιστές Vs. Υπνοβάτες. Η Ευρώπη και η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του λαϊκισμού».

Παράλληλα, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να αποκρούσουν το «δημοψήφισμα-φάρσα, αν το επιχειρήσει η κυβέρνηση», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δημοψήφισμα για το ευρώ, θα παραβιάζει και το Σύνταγμα».

«Να αντιδράσουν στο εθνικολαϊκιστικό σχέδιο οι υπνοβάτες, ξυπνώντας. Να αντιδράσουν ξυπνώντας όχι τρομαγμένοι, αλλά έτοιμοι να δράσουν», ανέφερε.

«Η διάχυτη αντίληψη του εθνικολαϊκισμού μετατρέπεται σε πολιτικό σχέδιο, ένα είδος Φρανκενστάιν και αυτονομείται από τους εμπνευστές του», προειδοποίησε και αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν να ανεβαίνει το ποσοστό αυτών που φλερτάρουν με την ιδέα της δραχμής.

«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι ένα μέτωπο που μπορεί να συγκροτηθεί προκαταρκτικά. Να αποτρέψει τις εξελίξεις οι οποίες είναι βλαπτικές για τη χώρα. Κι αυτό το μέτωπο είναι ένα μέτωπο αξιακό. Είναι ένα νέο ορθολογικό μέτωπο» τόνισε, απορρίπτοτας κάθε ιδέα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση «αν συμφωνεί με την προσέγγιση ΠΑΣΟΚ –ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε:
«Διαφωνώ απολύτως. Το επείγον ζήτημα για τη χώρα είναι να οδηγηθεί σε εκλογές και να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και η χώρα να αποκτήσει μια άλλη κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση η οποία θα είναι ευρύτατης συνεργασίας όλων των  πραγματικά ευρωπαϊκών και των πραγματικά δημοκρατικών δυνάμεων. Κι έχω πει ότι βεβαίως ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει. Όπως τον είχαμε καλέσει να μετάσχει και το 2012. Δεν μπορεί όμως αρνούμενος να καθορίσει ή να παρεμποδίσει τις εξελίξεις. Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση. Και πρέπει να έχει κυβέρνηση η οποία θα έχει στρατηγική. Και το ζήτημα δεν είναι να δημιουργούμε εμείς αβεβαιότητα ως προς το μέλλον της χώρας. Η οποία αβεβαιότητα κατά αποτέλεσμα ενισχύει τη ΝΔ.
Εγώ αρνούμαι να συμπράξω σε μια πολιτική που ενισχύει τη ΝΔ και δημιουργεί τη ψευδαίσθηση ότι έχει ιστορική βάση και προοπτική μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, διαγραφομένης της ευθύνης μέχρι το 2009.

Θέλω μια χώρα που να έχει στρατηγική, δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, σχέδιο και πολιτική. Και δεν εμπιστεύομαι σε κανέναν τη δικαίωση της προσπάθειας μας, τη δικαίωση της πολιτικής μας για τη σωτηρία της χώρας. Δεν εμπιστεύομαι σε άλλους, προκειμένου να μείνουμε εμείς ελεύθεροι βαρών στην αντιπολίτευση, να αποκτήσουμε σχέσεις με έναν ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα μπει ξαφνικά στην κεντροαριστερά και θα φτιάξει την νέα ελληνική σοσιαλδημοκρατία. Δεν το δέχομαι αυτό. Και δεν είναι αυτό η απόφαση που μας καθοδηγεί από το συνέδριο του 2015. Κι αυτό είναι μια τραγική πλάνη. Άλλωστε έχω πει ποιο πλαίσιο μπορώ να υπηρετήσω και ποιο δεν μπορώ να υπηρετήσω».