Skip to main content

Βενιζέλος: Εκλογές τώρα, σε κίνδυνο οι θεσμοί του πολιτεύματος

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε εκλογές γιατί όπως ανέφερε «δεν θα τους αφήσουμε να θάψουν το μέλλον της χώρας στις λάσπες».

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας πως εδώ «διακυβεύονται οι θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος και του συντεταγμένου κράτους δικαίου».

«Η προσθήκη έγινε μάλλον από συνήθεια. Σας ευχαριστώ, γιατί με τον τρόπο αυτό με τοποθετήσατε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την Δημοκρατία και το κράτος δικαίου» είπε ο κ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας την αναφορά του ονόματός του από τους προστατευόμενους μάρτυρες.

«Γιατί αυτό έγινε τώρα; Μήπως τώρα έτυχε να εμφανιστούν κάποιοι πρόθυμοι μάρτυρες, την επομένη του συλλαλητηρίου; Πολύ καλό για να είναι αληθινό. Την υπόθεση Novartis την προαναγγέλλετε και την επωάζετε εδώ και ενάμιση χρόνο. Από εκφραστές του αντισυστημισμού γίνατε τα καλύτερα παιδιά των Ευρωπαίων» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Στην οικονομία γλύφετε εκεί που φτύνατε».

«Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος. Σήμερα ο κ. Σεντένο, η κυρία Λαγκάρντ, ο κ. Ντράγκι. Θυμάστε ότι εγώ πριν απόκαιρό σας είπα πάρτε την προληπτική γραμμή στήριξης και θυμάστε την επηρμένη απάντηση Τσακαλώτου; Ξαφνικά άνοιξαν όλα τα μέτωπα στην εξωτερική πολιτική με τον χειρότερο τρόπο. Τα Ίμια 2 είναι δυστυχώς πολύ χειρότερα από τα Ίμια 1 γιατί τώρα γνωρίζαμε τα πάντα. Είναι η πρώτη φορά στα 15 χρόνια Ερντογάν που έχουμε θερμό επεισόδιο και επανέφεραν τη θεωρία των γκρίζων ζωνών ως θεωρία τουρκοποίησης των Ιμίων», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, η κυβέρνηση αναζητάει την εύκολη διαφυγή και πρόσθεσε ότι σε καμία άλλη χώρα το σκάνδαλο Novartis δεν έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις και περιέγραψε την επιχειρηματική σύγκρουση.

«Προσχωρήσατε στη γραμμή μας και αυτό δεν το αντέχετε, δεν μπορείτε να το δικαιολογήσετε στο ακροατήριό σας, με επιλέξατε γιατί είμαι καρφί στα μάτια σας. Έχετε βαλθεί να διώξετε τον κ. Στουρνάρα, θέλετε τη θέση του επιτρόπου από τον κ. Αβραμόπουλο», σημείωσε.

«Τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά αναζητάτε την εύκολη διαφυγή», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ακολούθως αναφέρθηκε και στην ζοφερή, όπως είπε, κατάσταση στην Δικαιοσύνη. «Έχει δημιουργηθεί ζοφερή κατάσταση με κυβερνητικές παρεμβάσεις. Οι δικαστές και οι εισαγγελείς βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση και αντιμετωπίζουν ποινικές και πειθαρχικές διώξεις όταν η κρισή τους, δεν αρέσει σε κάποιους».

«Ζητώ από τους έντιμους δικαστές να σταθούν όρθιοι απέναντι σε αυτή την παραβίαση», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, ο κ. Βενιζέλος στάθηκε στην δημοσιοποίηση του σκανδάλου πριν από 14 μήνες, και επιτέθηκε στην κυβέρνηση και την κυβερνητική εφημερίδα, όπως αποκάλεσε το documento.

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε εκλογές γιατί όπως ανέφερε «δε θα τους αφήσουμε να θάψουν το μέλλον της χώρας στις λάσπες».