Skip to main content

Βενιζέλος στη Βουλή: Γιατί είναι αντισυνταγματικό αυτό το δημοψήφισμα

Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του περιεχομένου της πρότασης της κυβέρνησης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατάθεσε ο Ευάγ. Βενιζέλος.

Θεσμική εκτροπή χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος την πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Κατά την ομιλία του στη Βουλή, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια υφαρπαγής της λαϊκής βούλησης.

«Το δημοψήφισμα εντός πέντε ημερών αποτελεί υφαρπαγή και αλλοίωση της λαϊκής βούλησης και η πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου υπέρ της διεξαγωγής του συνιστά θεσμική εκτροπή», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι ευθέως καταστρατήγηση του Συντάγματος» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι «η πρόταση με την μετονομασία ως εθνικού ζητήματος, αφορά απολύτως δημοσιονομικά ζητήματα».

«Για τον κατάλογο των μέτρων που είναι κατεξοχήν φορολογικά, το έντιμο και το θαρραλέο από πλευράς κυβέρνησης θα ήταν να θέσει σε δημοψήφισμα τη δική της πρόταση. Τον κατάλογο των 8 δισ. ευρώ που είπαμε ότι είναι τρενάκι τρόμου σε σχέση με το email Xαρδούβελη» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.

Όπως εξήγησε, τα σχετικά θέματα με τη νομισματική ένωση είναι δημοσιονομικά και άρα απαγορεύονται από το Σύνταγμα. «Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος» συμπλήρωσε.
 
Υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο του 2011 ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον τότε πρωθυπουργό είχε πει τα εξης «αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να διενεργήσει δημοψήφισμα και να θέσει το δίλημμα, τότε η πτώχευση της χώρας θα έρθει πολύ πριν την κάλπη». «Αυτό θα είναι μία επικίνδυνη ζαριά για τη χωρα» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε προς την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του περιεχομένου της πρότασης της κυβέρνησης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Απατώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης χαρακτήρισε προπαγανδιστικό το λόγο του Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Η ένσταση αντισυνταγματικότητας δεν στέκει και κανένα από τα επιχειρήματα σας δεν ισχύει. Πρόκειται για κείμενο ιστορικής σημασίας που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας ενδεχομένως και για πολλά χρόνια αργότερα άρα το δημοψήφισμα γίνεται για κρίσιμο εθνικό θέμα κι όχι για δημοσιονομικό», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, «δεν πρόκειται για υφαρπαγή της λαϊκής βούλησης αλλά για σεβασμό της λαϊκής βούλησης. Στέλνοντας το μήνυμα ότι στην διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει έχει το λαό μαζί της».

«Ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να εμπλέξει τον ΠτΔ. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο ΠτΔ θα σεβαστεί το ψήφισμα της βουλής. Ζητούμε να απορρίψει το Σώμα το αίτημα αντισυνταγματικότητας γιατί υπόκειται περισσότερο από πολιτική σκοπιμότητα» σημείωσε.

Τελικά, απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά της πρότασης για δημοψήφισμα. Υπέρ της αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ (που την πρότεινε) και η ΝΔ. Αντίθετα οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής (που δεν πήρε τον λόγο στη συζήτηση), το Ποτάμι, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Η ψηφοφορία έγινε δι’ εγέρσεως των Βουλευτών, και όπως επεσήμανε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλουτ, δεν χρειάσθηκε να γίνει καταμέτρηση.