Skip to main content

Βενιζέλου: Τελευταίες ματιές στα αρχαία λίγο πριν τα έργα (video)

Τα εντυπωσιακά βυζαντινά ευρήματα θα βρεθούν ξανά στην επιφάνεια μετά το πέρας των εργασιών στον σταθμό Βενιζέλου, στις αρχές του 2022.

Τις τελευταίες εικόνες από τις βυζαντινές αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, πριν αυτά ξαναβρεθούν στην επιφάνεια το 2022, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και θα αποκαλυφθούν στην τελική τους μορφή, κατέγραψε η ΕΡΤ3.

Σημειώνεται ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα στον σταθμό θα καλυφθούν με σάκους από άμμο, προκειμένου να αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2022. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στον σταθμό το 2012 αποκαλύφθηκε μία μεγάλη λεωφόρος, κατασκευασμένη τον 4ο αιώνα, η οποία διέσχιζε κατά μήκος την πόλη, ξεκινώντας από το συντριβάνι και φτάνοντας μέχρι τον Βαρδάρη.

Η αποκάλυψη αυτή δημιούργησε κώλυμα στη συνέχιση των έργων και αντιδικίες για το αν τα αρχαία θα πρέπει να αποσπαστούν ή όχι. Η τελευταία απόφαση του ΚΑΣ, την οποία υποστήριξε τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης όσο και η κυβέρνηση, αναφέρει ότι o σταθμός θα κατασκευαστεί με τα ευρήματα να παραμένουν στο ίδιο σημείο που βρέθηκαν (in situ), εντός του σταθμού Βενιζέλου.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες: