Skip to main content

Βερναρδάκης: Αναξιοποίητο λόγω αδράνειας το στρατόπεδο Κόδρα (video)

Τις κατευθύνσεις του σχεδίου για την αξιοποίηση του Κόδρα παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο.

Σε υπερτοπικό πάρκο αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων θα μετατραπεί το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης. 

«Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ώστε το στρατόπεδο να μετατραπεί σε ένα υπερτοπικό πάρκο αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο στρατόπεδο.

«Εδώ υπάρχει το πρόβλημα των πολλαπλών ιδιοκτησιών. Έχει γίνει προεργασία. Είναι πιο εύκολο από ό,τι φαντάζεται κανείς, νομίζω για λόγους αδράνειας δεν έχει προχωρήσει αυτή η αξιοποίηση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερρώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Βερναρδάκης είπε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να αποδοθούν στον Δήμο Καλαμαριάς οι ιδιοκτησίες του δημοσίου. «Αυτή είναι η δέσμευση των συναρμόδιων υπουργείων και ο δήμος εξετάζει διοικητικά και γραφειοκρατικά το πώς θα μπορέσει να δεχθεί κάτι τέτοιο» τόνισε.

«Εδώ υπάρχουν χώροι που ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η βούληση είναι να αποδοθούν στον Δήμο Καλαμαριάς. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα με τις διαδικασίες που αφορούν περιουσίες ιδιωτών που έχουν απαλλοτριωθεί. Έπειτα, έχουμε ένα ακόμη πρόβλημα με κάποιες περιουσίες που παραμένουν σε ιδιώτες και αυτό πρέπει να το διαχειριστούμε έτσι ώστε να μην γίνει εμπόδιο στην απόδοση» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το ζήτημα των συμβασιούχων εργαζομένων ΟΤΑ, ο υπουργός απάντησε πως υπάρχει σχεδιασμός ούτως ώστε νομοθετικά να δοθεί τέλος σε αυτό το ζήτημα. «Για όσες θέσεις εργασίας είναι ορισμένου χρόνου αλλά καλύπτουν πάγιες και λειτουργικές ανάγκες και μεταμφιέζονται σε συμβάσεις μόνιμες, αυτό το ζήτημα θα πρέπει να λυθεί μια και καλή από το ελληνικό δημόσιο. Είναι μια γάγγραινα, μια πηγή διαφθοράς και θα λυθεί, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ καλά δομημένα συμφέροντα σε τοπικές, δικαστικές εξουσίες και πολιτικές ομάδες που θα ήθελαν να μην λυθεί ποτέ αυτό το ζήτημα», ανέφερε.

Κατά την εκδήλωση, ο υπουργός ζήτησε να δοθεί ο λόγος σε εκπροσώπους αρχών και φορέων προκειμένου να υπάρξει συζήτηση και να μάθει τις βλέψεις των πολιτών γύρω από το θέμα.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Βερναρδάκης «έδειξε» το πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης ως τον φορέα στον οποίο μπορούν οι πολίτες να απευθύνονται για τα ζητήματα της καθημερινότητας τους και επίσης ως τον φορέα που θα "τρέξει" το ζήτημα της απόδοσης του στρατοπέδου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε δενδροφύτευση στην μνήμη του Μένιου Αλεξιάδη, ιστορικού στελέχους της Αριστεράς και άλλοτε Δημάρχου Καλαμαριάς, που έδωσε αγώνες για την προστασία και νομική θωράκιση του χώρου.

Ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς Παναγιώτης Καϊμακτσίδης, μιλώντας στην εκδήλωση ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό ζήτημα η αξιοποίηση του στρατοπέδου Κόδρα,  καθώς αποτελεί μέρος του παραλιακού μετώπου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και η υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου.