Skip to main content

Βερολίνο: Η ΕΕ χρειάζεται νέα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

ία τέτοια συμφωνία θα οδηγούσε μία λύση, που θα έβλεπε το σύνολο των δασμών να κινούνται προς τα κάτω, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας.

Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώξει μία νέα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία θα εστιάζει τον βιομηχανικό κλάδο και θα οδηγεί σε μείωση των δασμών, επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για μία μόνιμη εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine ο κ. Αλτμάιερ σχολιάζει ότι η TTIP, η αρχική άκρως φιλόδοξη επιδιωκόμενη εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, που τελικά μπήκε στον πάγο, αποδείχθηκε «μη εφικτή». Υπό τις συνθήκες αυτές, υποστήριξε σύμφωνα με το naftemporiki.gr, οι δύο πλευρές θα πρέπει να κινηθούν προς μία νέα συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να εστιάζει σε επιλεγμένες βιομηχανικά προϊόντα. «Μία τέτοια συμφωνία θα οδηγούσε μία λύση, που θα έβλεπε το σύνολο των δασμών να κινούνται προς τα κάτω, όχι προς τα επάνω» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον παρέτεινε μόλις κατά ένα μήνα, έως την 1η Ιουνίου,το καθεστώς εξαίρεσης της Ε.Ε. από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Αναλυτές θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία έως τότε, καθώς πέραν των αντιπαραθέσεων των δύο πλευρών, εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για τη διαπραγματευτική στάση, που θα πρέπει να τηρηθεί και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.