Κυριακή 24 Ιουνίου 2018
x

ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΣΕ ΤΡΑΜΠ: ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε στον Αμερικανό πρόεδρο πως «δεν υπάρχει λογαριασμός χρέους στο ΝΑΤΟ»

Τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ περί οφειλών της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ απέρριψε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Δεν υπάρχει λογαριασμός χρέους στο ΝΑΤΟ», απάντησε η φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε πως είναι λάθος να συνδέεται ο στόχος της Συμμαχίας οι αμυντικές δαπάνες των χωρών-μελών να ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ τους έως το 2024, μόνο με το ΝΑΤΟ. 

«Αμυντικές δαπάνες πηγαίνουν επίσης σε ανθρωπιστικές αποστολές του ΟΗΕ, στις ευρωπαϊκές αποστολές και στη συμβολή μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας του ΙΚ», είπε η φον ντερ Λάιεν συμπληρώνοντας πως ο καθένας θα ήθελε να μοιραστεί δίκαια το βάρος και για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε μια «σύγχρονη ιδέα για την ασφάλεια» που θα περιλαμβάνει ένα σύγχρονο NATO αλλά και μια ευρωπαϊκή αμυντική ένωση και επένδυση στα Ηνωμένα Έθνη. 

Ο Τραμπ έγραψε, το Σάββατο, στο Twitter  –μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στην Ουάσινγκτον– πως η Γερμανία «οφείλει τεράστια χρηματικά ποσά στο NATO και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να πληρωθούν περισσότερα για την ισχυρή, και πολύ δαπανηρή, άμυνα που παρέχουν στη Γερμανία».

Ο Τραμπ έχει καλέσει τη Γερμανία και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να επισπεύσουν τις προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθούν στον στόχο του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους.

Οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,4 δισεκ. ευρώ στα 38,5 δισεκ. ευρώ το 2018 – ή ποσοστό 1,26% του ΑΕΠ, έχει πει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το 2016 το ποσοστό των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας ήταν στο 1,18%.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ