Skip to main content

ΒΕΘ προς Παπανάτσιου: Μην πυροβολείτε άλλο την επιχειρηματικότητα

Υπόμνημα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης προς την υφυπουργό - Τα τρία βασικά αιτήματα για φορολογία, ληξιπρόθεσμες και παρεμπόριο

Φορολογικό σύστημα που δεν θα στηρίζεται στην εξόντωση των συνεπών φορολογούμενων πολιτών και επιχειρήσεων, αποσύνδεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων από τις τρέχουσες καθώς και πάταξη του παραεμπορίου προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερα έσοδα για τα δημόσια ταμεία, ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με υπόμνημα προς την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Κατά την απογευματινή συνάντηση των εκπροσώπων των επιμελητηρίων με την κα. Παπανάτσιου, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ενόψει της 82ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης και α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΕ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος θα παραδώσει σχετικό υπόμνημα, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται «σήμερα η ελληνική οικονομία βασίζεται σε ένα αντιαναπτυξιακό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, που εστιάζει αποκλειστικά σχεδόν στην υπερβολική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας και της εργασίας. Η συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ξεπερνά σήμερα το 50% των εσόδων τους και είναι πολλαπλάσια σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες της ευρύτερης περιοχής. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, αλλά και η αστάθεια και η πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος είναι παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά στην ανάληψη κάθε επιχειρηματικής πρωτοβουλίας».

«Με την υπερφορολόγηση δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη, ούτε σε έσοδα για το κράτος. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα φορολογικό σύστημα που θα στηρίζεται στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι στην εξόντωση των συνεπών φορολογούμενων πολιτών και επιχειρήσεων. Χρειάζεται επίσης, ένα σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, με ανταγωνιστικούς συντελεστές, με μικρό διαχειριστικό κόστος και με συγκεκριμένα κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων σε τομείς και κλάδους στρατηγικής σημασίας» συνεχίζει το υπόμνημα.

Πιο συγκεκριμένα το ΒΕΘ ζητά:

Μείωση φορολογικών συντελεστών

Καθιέρωση ενιαίου flat rate συντελεστή φορολογίας εισοδήματος επιχειρήσεων 20% με ταυτόχρονη συγκράτηση και αναδιάρθρωση των μη παραγωγικών δαπανών και βελτίωση της εισπραξιμότητας φόρων και εισφορών.

Θέσπιση ενός νέου συστήματος φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με «μεταβλητό αφορολόγητο» βάσει εισοδημάτων – δαπανών, που μπορεί να συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Η πρόταση συνίσταται στο ότι τα φυσικά πρόσωπα φορολογούμενοι θα μπορούν να αυξάνουν το αφορολόγητο όριό τους μέχρι και του ποσού του συνόλου των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει το έτος κατά το οποίο φορολογούνται τα εισοδήματά τους με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Ένα τέτοιο μέτρο θα έδινε ισχυρό κίνητρο στους φορολογούμενους για τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν σημαντικά αδήλωτα εισοδήματα από μερίδα επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι δρουν σε βάρος της ανταγωνιστικότητας και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, προτείνεται η καθιέρωση δύο μόνο συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, 22% και 33% για το υπόλοιπο φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Δημοσιονομικά ένα τέτοιο σύστημα θα είχε σημαντικά οφέλη και για τα δημόσια ταμεία, καθώς εάν συνδυαζόταν με την άμεση αποστολή του ΦΠΑ, σε κάθε αγορά απευθείας στα δημόσια ταμεία, θα έλυνε το πρόβλημα της υστέρησης εσόδων από αποφυγή απόδοσης του ΦΠΑ που αποτελεί μείζον πρόβλημα.

Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. 

Αποσύνδεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις τρέχουσες

Λόγω της επικρατούσας κατάστασης στην πραγματική οικονομία όλο και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στους όρους της ρύθμισης των οφειλών τους και παράλληλα στην εξυπηρέτηση των τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να «χάνουν» τη σχετική ρύθμιση και να παύουν να ανταποκρίνονται και στις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Η δέσμευση εταιρικών και προσωπικών λογαριασμών των επιχειρήσεων και η άμεση απαίτηση του συνόλου των οφειλών τους, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να δημιουργεί νέα λουκέτα, να αυξάνει την ανεργία, να μειώνει τα όποια φορολογικά έσοδα του κράτους και να καταστρέφει τις ζωές των πολιτών.

Κατά συνέπεια απαιτείται η αποσύνδεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων από τις τρέχουσες καθώς και η όποια μεγαλύτερη ευελιξία, πριν οδηγηθεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στο δρόμο χωρίς γυρισμό, της παύσης λειτουργίας, με τα γνωστά συνεπακόλουθα αποτελέσματα.

Πάταξη παραεμπορίου

Το παραεμπόριο εξακολουθεί να στερεί έσοδα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία και διαφυγόντα τζίρο 25 δισ. ευρώ από την αγορά.

Στα μέτρα που έχει προτείνει το ΒΕΘ περιλαμβάνονται η σύσταση του Ειδικού Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου, η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στις περιοχές όπου ανθεί η παράνομη εμπορική δραστηριότητα, ο συντονισμός μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και πλήρης αποσαφήνιση της αποστολής τους και η αυστηρή εποπτεία και δικλείδες ενάντια στη διαφθορά και τη συναλλαγή ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς.

«Είναι δεδομένο πως απαιτούνται γενναίες λύσεις για την αύξηση των εσόδων, οι οποίες δεν θα βασίζονται μόνο στην αφαίμαξη των συνήθων υπόπτων. Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες, με τις κατάλληλες γενναίες παρεμβάσεις, με  ομοψυχία και συνεννόηση, μπορεί να βγει επιτέλους από τον εφιάλτη της κρίσης και να μπει σε μια πορεία δυναμικής και διατηρήσιμης ανάπτυξης» καταλήγει το υπόμνημα.