Skip to main content

Βεβαιώνεται φόρος 150 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις

Βαθειά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν περισσότερες από 145.000 επιχειρήσεις λόγω του τέλους επιτηδεύματος του 2013.

Βαθειά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν περισσότερες από 145.000 επιχειρήσεις λόγω του τέλους επιτηδεύματος του 2013, μία «ξεχασμένη» φορολογική υποχρέωση.

Τοτέλος επιτηδεύματος του 2013 το οποίο δεν είχε βεβαιωθεί στην ώρα του, θα βεβαιωθεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι τα νομικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν φέτος το τέλος επιτηδεύματος «επί δύο»: μία για την τρέχουσα χρονιά και μια δεύτερη για το 2013.

Για να γίνει η βεβαίωση του ποσού (τουλάχιστον 1.000 ευρώ ανά επιχείρηση που σημαίνει ότι το δημόσιο προσβλέπει στο να εισπράξει περίπου 150 εκατ. ευρώ), εκδόθηκε πριν από λίγο απόφαση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η απόφαση δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να πληρώσουν το ποσό σε οκτώ μηνιαίες δόσεις.

Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα - επειδή αφορά σε υποχρέωση προηγούμενων ετών - να το συμπεριλάβουν και στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, το τέλος επιτηδεύματος δεν θα μπορεί να ρυθμιστεί από μόνο του αλλά ως υποσύνολο όλων των ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων.

Ι«Το τέλος επιτηδεύματος βεβαιώνεται από τη ΔΗΛΕΔ στα νομικά πρόσωπα που υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2013 και καταβάλλεται σε οκτώ (8) ίσες μηνιαίες δόσεις. Από τιςδόσεις αυτές η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση και η καθεμία από τις επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα, αντίστοιχα. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του τέλους εντός της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση ενάμιση τοις εκατό (1,5%)», αναφέρεται στην απόφαση της ΓΓΔΕ.