Skip to main content

«Βγήκαν τα μαχαίρια» στον δήμο Θεσσαλονίκης για τη μείωση προστίμων

Λευκό από Αβραμόπουλο-Κιοσέογλου και κριτική στη μείωση των προστίμων από τις δύο Επιτροπές Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Τι απάντησαν οι πρόεδροι

Άναψαν τα αίματα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τη μείωση των προστίμων από τις δύο Επιτροπές Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αφορμή στάθηκε η λευκή ψήφος τόσο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου όσο και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Λευτέρη Κιοσέογλου για την έγκριση των πρακτικών της Α΄ Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του Μαΐου.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κιοσέογλου άφησε αιχμές για τη λειτουργία των επιτροπών, οι οποίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μειώνουν έως 50% τα πρόστιμα που βάζει ο ελεγκτικός μηχανισμός του δήμου.

«Εγώ ειμαι ο κακός και όσοι είναι στις επιτροπές είναι οι καλοί» τόνισε με έμφαση ο κ. Κιοσέογλου. Όπως εξήγησε, «ότι θα προσφύγει ένα μαγαζι στην Επιτροπή δεν σημαίνει ότι θα λάβει και τη μείωση 50% του προστίμου». «Θα πρέπει η Επιτροπή να εξετάζει κάποια πράγματα. Είχα ζητήσει από τις δύο Επιτροπές να υπάρχει και ένα ιστορικό καταστημάτων, όπου εκεί θα βλέπουν τα πρόστιμα που έχει λάβει το κατάστημα και αναλόγως να μειώνεται το πρόστιμο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποφάσεις των δύο Επιτροπών, στις οποίες συμμετέχει ένα άτομο από τη διοίκηση, ένα από τη μείζονα αντιπολίτευση και ένας πολίτης, είναι ομόφωνες. Μάλιστα, ο κ. Κιοσέογλου αποκάλυψε ότι υπάρχει και μια περίπτωση κατά την οποία έγινε μείωση του προστίμου κατά 100%. «Η μείωση πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη, αναφέρθηκε σε αυτή την περίπτωση ότι φταίνε οι ελεγκτές» τόνισε χαρακτηριστικά ο εντεταλμένος σύμβουλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος έκανε λόγο για «θολό περιβάλλον που θα πρέπει να καθαρίσει και να γίνει διαφανες». «Οι επιτροπές είναι θεσμοθετημένες από τον νόμο και στελεχώνονται σύμφωνα με τον νόμο. Συνεδριάζει, κρίνει τα αιτήματα των ανθρώπων που έχουν επιβληθεί τα πρόστιμα και ενεργεί σύμφωνα με τον νόμο. Δε μπορεί να κάνει του κεφαλιού της» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος. Όπως εξήγησε, ψήφισε λευκό για να μην υπάρχει σκιά σε τέτοιου είδους θέματα, τη στιγμή μάλιστα που ο δημοτικός σύμβουλος επέμεινε στην τοποθέτησή του για τις Επιτροπές.

Οι απαντήσεις των δύο προέδρων των Επιτροπών

Τον τρόπο λειτουργίας των Επιτροπών υπερασπίστηκε ο Γιώργος Αρβανίτης, πρόεδρος της μίας εκ των δύο Επιτροπών Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. «Αρνούμαι τα περί σκοπιμότητας του κ.Κιοσέογλου. Τι νομιμότητα των αποφάσεων μπορεί να την ελέγξει, να πάει στην υπηρεσία και να δει εάν είναι νόμιμες οι αποφάσεις» σημείωσε και πρόσθεσε: «Φέρνουν στις Επιτροπές γιαγιάδες και παπούδες που δεν έχουν να φάνε και δεν θα εξαντλήσουμε τον νόμο; Αδύνατον».  Ο κ. Αρβανίτης τόνισε ότι κάθε φορά εξετάζει το ιστορικό της κάθε επιχείρησης στην οποία έχει επιβληθεί πρόστιμο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της δεύτερης Επιτροπής, Θανάσης Παπαναστασίου έκανε λόγο για τον κοινωνικό χαρακτήρα των Επιτροπών. «Η παραβατικότητα είναι πάντα σχετική. Κρίνουμε τη συγκεκριμένη στιγμή. Οι επιτροπές είναι η ενδιάμεση διαδικασία ανάμεσα από τα δικαστήρια και τους δημότες» σημείωσε.

«Πάρα πολλοί πολίτες φεύγουν ικανοποιημένοι από την Επιτροπή, κανείς δεν μας έκανε παράπονο», σημείωσε από την πλευρά του ο Στέφανος Γωγάκος μέλος της Επιτροπής.

«Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, ειδικά όταν μιλάμε για μια τέτοια επιτροπή. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον πολίτη και εμείς θα του το στερήσουμε; Ξέρετε πόσες φορές έκαναν λάθη οι ελεγκτές και το παραδέχονται οι ίδιοι. Και οι επιτροπές κάνουν λάθη» απάντησε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πέτρος Λεκάκης.

«Να μας προβληματίζει γιατί ένα μέλος της διοίκησης αφήνει υπονοούμενα για τη μείωση προστίμων» σχολίασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης. «Είναι ακάλυπτη και η δική σας παράταξη, οι αποφάσεις είναι ομόφωνες» απάντησε ο κ. Κιοσέογλου.

«Δεν μπορεί σε όλους ισοπεδωτικά να γίνεται μείωση 50% των προστιμων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Γιώργος Αβαρλής, από την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη».

Σημειώνεται ότι και ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Τόλης Αγγελόπουλος σε ειδική πρόταση προς τον δήμο, έκρινε ως προβληματικές τις σημαντικές μειώσεις στα επιβληθέντα πρόστιμα, τις οποίες επιτυγχάνουν πολλές επιχειρήσεις έπειτα από προσφυγή τους στις επιτροπές επίλυσης φορολογικών διαφορών. «Επικαλούμενες την οικονομική δυσπραγία ή άλλους λόγους, πολλές επιχειρήσεις πετυχαίνουν σημαντικές μειώσεις των προστίμων που έχουν προηγουμένως επιβληθεί, με αποτέλεσμα να αναιρείται η αποτελεσματικότητα της κύρωσης», σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος.