Skip to main content

Βγήκε από τις φυλακές με διήμερη άδεια ο Κουφοντίνας

Τον Δημήτρη Κουφοντίνα περίμεναν έξω από τις φυλακές η σύζηγός του, Αγγελική Σωτηροπούλου, ο γιος του Έκτορας και πέντε ακόμα άτομα.

Πέρασε την πόρτα των φυλακών Κορυδαλλού στις 9 το πρωί για διήμερη άδεια, ο καταδικασθείς για την εγκληματική δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν», Δημήτρης Κουφοντίνας.

Τον περίμεναν έξω από τις φυλακές η σύζηγός  του, Αγγελική Σωτηροπούλου, ο γιος του Έκτορας και πέντε ακόμα άτομα. Ο Κουφοντίνας μπήκε στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο γιος του, χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Η συνήγορός του, Ιωάννα Κούρτοβικ δήλωσε ότι η χορήγηση της 48ωρης άδειας εντάσσεται «στα πλαίσια μιας κανονικότητας και κανονικότητα σημαίνει εφαρμογή του κανόνα». Πρόσθεσε ακόμη ότι «τον κανόνα τον ρυθμίζει ο νόμος».

«Εύχομαι και ελπίζω στο μέλλον ότι κι εσείς θα το αντιλαμβάνεστε ως μία κανονικότητα. Δεν υπάρχει λόγος κάθε φορά που βγαίνει με άδεια να τον δικάζουν και να τον ξαναδικάζουν τα κανάλια και να του αυξάνουν και την ποινή» συνέχισε.

Ερωτηθείσα αν η επόμενη άδεια θα είναι μεγαλύτερη, η κ. Κούρτοβικ είπε ότι αυτό δεν το ξέρει καθώς είναι κάτι που θα το αποφασίσει το συμβούλιο των φυλακών και ο νόμος το προβλέπει.

Σε ερώτηση για το πώς νιώθει ο Δ. Κουφοντίνας για την άδεια που του χορηγήθηκε η κ. Κούρτοβικ απάντησε πως «νιώθει όπως κάθε κρατουμένας όταν βγαίνει από τη φυλακή». «Είναι σεβαστό, ο κάθε κρατούμενος, όταν ασκεί τα δικαιώματά του, να βγαίνει από τη φυλακή ό,τι και να είναι, ακόμα και αν λογοδοτεί για κοινωνικά εγκλήματα» υποστήριξε.

Αναφερόμενη επίσης στις αντιδράσεις για τη χορήγηση της άδειας είπε πως «ο νόμος δεν προβλέπει ότι οι οικογένειες των θυμάτων μιας ενέργειας έχουν λόγο για τη συνέχεια της κράτησης ενός κρατούμενου». Όπως ανέφερε, «αυτό το αποφασίζουν άλλοι θεσμοί, άλλοι φορείς. Είναι και αυτό σεβαστό, το λέει ο νόμος.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα επιστρέψει στη φυλακή την Κυριακή στις 9 το πρωί.

Οι περιοριστικοί όροι που του έχουν επιβληθεί είναι η διαμονή στο σπίτι του στο Βαρνάβα, η μη απομάκρυνσή του από τον Δήμο και η παρουσία του στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του δύο φορές την ημέρα.

Την ανησυχία τους για τη νέα άδεια που χορηγήθηκε στον Δ. Κουφοντίνα εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.

Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε «την απελευθέρωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενός καταδικασμένου τρομοκράτη υπεύθυνου για τη δολοφονία 11 πολιτών». «Είναι θεμελιώδης πεποίθησή μας ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες δεν αξίζουν άδεια από την φυλακή», πρόσθεσε η κ. Νάουερτ.