Skip to main content

Βγήκε και επίσημα από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα

Η δημοσιονομική διόρθωση που επιτεύχθηκε από το 2009 μέχρι σήμερα δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη, ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί.

Την κατάργηση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, στην οποία βρίσκονταν η Ελλάδα από το 2009, αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώντας ότι η χώρα μας συμμορφώθηκε στο τέλος του 2016.

Όπως μεταδίδει η naftemporiki, σε ανακοίνωσή της η Εσθονική Προεδρία, αναφέρει ότι μετά από πολλά χρόνια, τα οικονομικά της Ελλάδας είναι σήμερα πολύ καλύτερα, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο έτος του ελληνικού προγράμματος, ενώ ο στόχος είναι η έξοδος με βιώσιμο τρόπο της χώρας στις αγορές.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Ελλάδα, από 15,1% που ήταν το έλλειμμα το 2009, το μετέτρεψε σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016, ενώ προβλέπεται ένα μικρό έλλειμμα για το 2017.

Αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών του ελληνικού λαού για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών, χαρακτηρίζει τη σημερινή απόφαση ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, η δημοσιονομική διόρθωση που επιτεύχθηκε από το 2009 μέχρι σήμερα δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη.

Ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι πρέπει τώρα να διατηρηθεί η θετική δυναμική, και επειδή η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη χρειάζεται, όπως τονίζει, μια εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η τρίτη αξιολόγηση, χωρίς περιττό δράμα, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι μετά τη σημερινή απόφαση και μέχρι τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, τα δημοσιονομικά της χώρας θα συνεχίσουν να ελέγχονται από τους θεσμούς, ενώ στη συνέχεια η Ελλάδα θα μπει στο προληπτικό σχέδιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.