Skip to main content

Βήμα στους πρόσφυγες δίνει το 19ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά μέχρι την Κυριακή, με πλήθος εκδηλώσεων.

της Βάσιας Μπάρμπα


Στη σκιά της προσφυγικής κρίσης πραγματοποιείται το φετινό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που άνοιξε σήμερα τις πόρτες του στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.  

Στόχος του φετινού Φεστιβάλ είναι η συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών από τα κέντρα φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται πολλές συνελεύσεις μεταξύ των προσφύγων, ώστε να συζητήσουν για τα προβλήματά τους, να οργανώσουν τα αιτήματα και να αναζητήσουν λύσεις, κάνοντας τη διαβίωσή τους κατά το δυνατόν πιο αξιοπρεπή.

Πέρα από τα θέματα των προσφύγων, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ σκοπός είναι να συζητηθούν θέματα όπως η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Η ατζέντα της εκδήλωσης περιέχει και πολιτιστικό και μουσικό πρόγραμμα.

Το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ακόμα 4 θεατρικές παραστάσεις («Το αγόρι με την βαλίτσα», «Το Κάψιμο του Χορτιάτη, στον Ουρανό Πηδούν Φωτιές», «Αυτή βλέπει το επιχείρημα αλλά», «Φιλοξενία»), καθώς και άλλες 4 performance χορού και θεάτρου με θέματα όπως ο έρωτας, η εξουσία, η διαφορετικότητα, η προσφυγιά.

Θα προβληθούν 3 επιλεγμένα ντοκιμαντέρ παραγωγών της πόλης μας, το «What Politica (a non political football story)» για το ποδόσφαιρο και την ακροδεξιά, το «Dreaming Of Life» για τους πρόσφυγες και το «Solitaire ou Solidaire?» για το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης.

Στις δύο μουσικές σκηνές του Φεστιβάλ θα συμμετέχουν 25 μουσικά συγκροτήματα, εθελοντικά και αλληλέγγυα, όπως άλλωστε όλοι και όλες μας.

Την Παρασκευή και την Κυριακή τις συναυλίες ανοίγουν οι ομάδες κρουστών «Κρούση και Κρουστόφωνο».

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε την Παρασκευή 1 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 3 Ιουλίου. Η είσοδος στο χώρο του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης με το ποσό των 3 ευρώ, εφόσον κάποιος το επιθυμεί. Η διοργάνωση καλεί μικρούς και μεγάλους να έρθουν, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και να διαδώσουν το μήνυμα της αλληλεγγύης.

Δείτε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ.