Skip to main content

Διαδηλωτής ρίχνει κάτω αστυνομικό και τον χτυπάει στο «Πλατεία»(vid)

Οι διαδηλωτές θέλοντας να εισέλθουν στο αμερικανικό προξενείο, επιτέθηκαν στα ΜΑΤ που πραγματοποιούσαν φραγμό. Η αστυνομία απάντησε με χημικά.

Βίντεο από τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών, μελών του ΚΚΕ και αστυνομικών των ΜΑΤ εντός του εμπορικού κέντρου «ODEON Πλατεία» ανήρτησε στο Facebook ο δικηγόρος Θάνος Καρατσιώλης.

Οι διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια πορείας κατά της αμερικανικής επίθεσης με πυραύλους στη Συρία, πραγματοποίησαν αποκλεισμό της εισόδου του Προξενείου των ΗΠΑ και η αστυνομία τους απέτρεψε την είσοδο. Τότε, περίπου 50 μέλη του ΚΚΕ επιτέθηκαν στα ΜΑΤ, τα οποία απάντησαν με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Μάλιστα, στο βίντεο φαίνεται ένας διαδηλωτής να έχει ρίξει στο δάπεδο έναν αστυνομικό και να τον γρονθοκοπεί. 

Η ατμόσφαιρα μέσα στον κλειστό χώρο του εμπορικού κέντρου έγινε αποπνικτική, ενώ πολίτες και οικογένειες με μικρά παιδιά που βρίσκονταν εντός τράπηκαν πανικόβλητοι σε φυγή.

«Περιμένουμε από το ΚΚΕ να καταδικάσει την επίθεση. Έτσι δεν μάχονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και οι αστυνομικοί εργαζόμενοι είναι. Αν θεωρούν ότι επειδή ξυλοκόπησαν τον αστυνομικό θα δικαιωθούν τα αιτήματά τους, είναι γελασμένοι. Είναι τρόπος αντίδρασης αυτός από κόμμα που εκπροσωπείται στη βουλή;», δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θοδωρής Τσαϊρίδης

Ο πρόεδρος της Ένωσης κάνει λόγο για λανθασμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό, αφού μπορούσε να αποτραπεί η είσοδος των διαδηλωτών στο εμπορικό κέντρο και αναφέρει πως «η διμοιρία τοποθετήθηκε λάθος, θα έπρεπε να ήταν συμπαγής στο ίδιο σημείο, ενώ ήταν μόνο το 1/4 της διμοιρίας στη συμπλοκή, κάτι που είναι παράνομο».  

«Να μας απαντήσει το αρχηγείο, τι έχει κάνει μέχρι στιγμής για να συλληφθούν τα άτομα;», τονίζει ο κ. Τσαϊρίδης και προσθέτει ότι εκτός από τον διαδηλωτή που φαίνεται να γρονθοκοπεί τον αστυνομικό, τρία ακόμη άτομα προσπάθησαν να αφαιρέσουν τη φυσούνα από τον αστυνομικό που την κρατούσε.

Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση, ενώ ο αστυνομικός, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με έντονη αιμορραγία στη μύτη και αυτή τη στιγμή είναι ελεύθερος υπηρεσίας, έχει κληθεί να καταθέσει. Ο ίδιος, σύμφωνα με τον κ. Τσαϊρίδη, θεωρεί πως οι εντολές με τον τρόπο που δόθηκαν, τον εξέθεσαν σε κίνδυνο, ενώ μένει να φανεί αν ο ίδιος θα κινηθεί νομικά εναντίον του διαδηλωτή που του επιτέθηκε. Σύμφωνα με τον κ. Τσαϊρίδη, αυτή τη στιγμή ο αστυνομικός αντιμετωπίζει πρόβλημα με την όρασή του.

Ο πρόεδρος της Ένωσης αναφέρει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι τυπικές διαδικασίες κινούνται «με ρυθμούς χελώνας» και κατηγόρησε την φυσική και πολιτική ηγεσία της αστυνομίας, τονίζοντας πως το περιστατικό θα έπρεπε να είχε αποτραπεί με διαφορετικό επιχειρησιακό σχεδιασμό και πως οι αστυνομικοί χρησιμοποιούνται πλέον ως «σάκοι του μποξ».

Τα ίδια άτομα, κατά τον κ. Τσαϊρίδη προκάλεσαν και τα επεισόδια στις 28 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, κατά την ομιλία Τσίπρα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, στο οποίο τραυματίστηκαν άλλοι τρεις αστυνομικοί