Skip to main content

Επιστολή σε Μπουτάρη για τα αυτοκίνητα στο πλακόστρωτο της Ν. Παραλίας

Ιδιωτικά αυτοκίνητα μπαινοβγαίνουν ανενόχλητα από τη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τους αυθαίρετους χώρους στάθμευσης στους Ομίλους.

Επιστολή στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για τη μετατροπή της Νέας Παραλίας σε ατελείωτο πάρκινγκ και την αυθαίρετη διέλευση οχημάτων από το πλακόστρωτο απέστειλαν η «Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών» και οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας».

Οι δύο σύλλογοι κάνουν λόγο για ένα απαράδεκτο φαινόμενο το οποίο παρουσιάζεται μπροστά στους Ομίλους. Μάλιστα, έχουν δώσει στη δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο φαίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας.

Αυτό που ζητούν μέσα στην επιστολή τους είναι ο δήμος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να μην παρατηρηθεί ξανά το φαινόμενο της επικίνδυνης αυτής αυθαιρεσίας που καταστρατηγεί τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας.

Επισημαίνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που διαμαρτύρονται γι΄ αυτή την κατάσταση (δείτε εδώ).

Αναλυτικά η επιστολή:

ΠΡΟΣ : Τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κύριο Ιωάννη Μπουτάρη
ΚΟΙΝ : Δημοτική Αστυνομία,
Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας,
Αντιδημαρχία Τουριστικής Ανάπτυξης & Διεθνών Σχέσεων

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Καθημερινά και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα γινόμαστε μάρτυρες κυκλοφοριακής συμφόρησης Ι.Χ. αυτοκινήτων και δικύκλων πάνω στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Ναυτικών Ομίλων.

Ιδιωτικά αυτοκίνητα μπαινοβγαίνουν ανενόχλητα από την Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τους αυθαίρετους χώρους στάθμευσης που έχουν δημιουργήσει ο Ιστιοπλοικός Όμιλος και ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης. Αυτό γίνεται διασχίζοντας τον πεζόδρομο του πλακόστρωτου, αφού οι βυθιζόμενες μπάρες που θα έπρεπε να ανοίγουν, μόνο για τα ελάχιστα οχήματα που έχουν σχέση με τις αθλητικές δραστηριότητες, είναι συνεχώς ανοιχτές.

Η πυκνότητα των μετακινήσεων και της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων είναι εξοργιστική για τους περιπατητές και χρήστες της Παραλίας καθώς περνούν ανάμεσά τους, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, συνεχώς εκατοντάδες αυτοκίνητα για να παρκάρουν, τα περισσότερα δεν βρίσκουν χώρο και επιστρέφουν πάλι από τον πεζόδρομο. Και όλο αυτό με τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ατύχημα, δεδομένης της ευρύτατης παρουσίας περιπατητών στην Παραλία.

Επιπλέον, ο πεζόδρομος απέναντι από τους Ομίλους, μπροστά στην λίμνη του Κήπου των Γλυπτών, έχει μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης δικύκλων ώστε να μένει περισσότερος χώρος για τα ΙΧ στους Ομίλους. Επίσης, τώρα τελευταία ενοικιάζονται και μηχανοκίνητα παιδικά αυτοκινητάκια μπροστά στους Ομίλους.

Η τριτοκοσμική αυτή εικόνα καταστρατηγεί τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας του μεγαλύτερου και ομορφότερου δημόσιου χώρου της πόλης μας.

Γνωρίζουμε ότι η απόφαση διέλευσης αφορά μόνο αυτοκίνητα που μεταφέρουν σκάφη. Γιατί έχει επεκταθεί το δικαίωμα στους εκατοντάδες θαμώνες των δήθεν εντευκτηρίων, στην πραγματικότητα καφετεριών και κέντρων διασκέδασης;

Παρακαλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για να μην παρατηρηθεί ξανά το φαινόμενο της επικίνδυνης αυτής αυθαιρεσίας που καταστρατηγεί τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, καθώς και να ενημερωθούμε σχετικώς.

Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών
Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας