Skip to main content

Βίτσας: Έτοιμοι για αντίδραση αν η Τουρκία υπερβεί τα όρια στο Αιγαίο

Η στάση της Αθήνας θα εξαρτάται πάντα από τη «σπουδαιότητα» της εκάστοτε τουρκικής πρόκλησης, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιδράσει κατάλληλα εάν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο «υπερβούν τα όρια», δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, υποστηρίζοντας, ωστόσο πως τα γεγονότα στα Ίμια δεν συνιστούν θερμό επεισόδιο.

«Το ζητούμενο δεν είναι οι "πολεμικές κραυγές" αλλά η "αποφασιστικότητα", η στάση της Αθήνας θα εξαρτάται πάντα από τη "σπουδαιότητα" της εκάστοτε τουρκικής ενέργειας», είπε ο κ. Βίτσας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόσφατος εμβολισμός πλοίου του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό δεν ήταν «Ίμια νούμερο 2». «Η Αθήνα έχει δώσει πολύ συγκεκριμένες εντολές στο Στρατό, το Ναυτικό και την Αεροπορία για το πώς πρέπει να διαχειρίζονται την τουρκική δραστηριότητα. Δεν τουρκοποιήθηκαν τα Ίμια, παραμένουν Ελληνικά», ανέφερε.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «από ένα σημείο κι έπειτα οι εντολές καθορίζονται από το Σύνταγμα, εάν η Άγκυρα υπερβεί τα όρια οι συνθήκες θα είναι τελείως διαφορετικές».

«Η ισχύς της χώρας είναι πολύ μεγάλη», ανέφερε και πρόσθεσε πως η νέα δομή που έχει υιοθετηθεί επιτρέπει στους αρχηγούς των Όπλων να βρίσκονται στον ίδιο χώρο επιχειρήσεων και να συντονίζουν τις δυνάμεις τους πιο εύκολα.

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές NAVTEX που εμποδίζουν τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Βίτσας σημείωσε πως η Αθήνα υποστηρίζει σταθερά τα δικαιώματα της Λευκωσίας.

Κάλεσε όμως και την ιταλική ενεργειακή εταιρεία ENI, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή, να στηρίξει την κυριαρχία της Κύπρου.