Skip to main content

Βίτσας: Η συμφωνία για το προσφυγικό συμφέρει και την Τουρκία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας συνέδεσε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με «το να μην επανέλθει η θανατική ποινή».

Η τήρηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό είναι και προς το διεθνές και οικονομικό συμφέρον της Τουρκίας, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Συνέδεσε μάλιστα την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με «το να μην επανέλθει η θανατική ποινή και το να κρατηθεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι «η τουρκική ακτοφυλακή οφείλει να φυλά τα παράλια σύνορα της Τουρκίας. Αυτό είναι δική της υποχρέωση σε σχέση με τη χώρα και όχι διεθνής της υποχρέωση».

Αναφερόμενος στην υπόθεση των 8 τούρκων στρατιωτικών σχολίασε ότι «αν η απόφαση για άσυλο είναι αρνητική, θα εξεταστεί αυτό το θέμα. Αν η απόφαση των δικαστηρίων για παροχή πολιτικού ασύλου, με βάση του ελληνικό και το διεθνές δίκαιο, είναι θετική, αυτό σημαίνει ότι το θέμα δεν εξετάζεται».

«Αλίμονο αν οι σχέσεις δύο χωρών εξαρτώνται μόνο από αυτά τα πράγματα, θα ήταν σαν να εξαρτιόταν οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία από το γεγονός ότι η Γερμανία δεν εκδίδει τον κ. Χριστοφοράκο. Είναι ζητήματα που επηρεάζουν μεν αλλά δεν μπορεί να είναι καθοριστικά» πρόσθεσε.