Skip to main content

Βίτσας: «Καλοδεχούμενη» η έκτακτη χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες

Η οικονομική ενίσχυση είναι ασφαλώς απαραίτητη όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει κι ως εκ τούτου είναι καλοδεχούμενη, είπε ο κ. Βίτσας.

Την ικανοποίησή του όσον αφορά την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 20 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες που διαβιούν στα ελληνικά νησιά εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, σημειώνοντας ότι «η απόφαση δείχνει πως γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό ότι πρέπει εμπράκτως να υποστηριχθούν τόσο η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών όσο και η καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών μας που σηκώνουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος για λογαριασμό της Ευρώπης».

«Η οικονομική ενίσχυση είναι ασφαλώς απαραίτητη όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει κι ως εκ τούτου είναι καλοδεχούμενη. Άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση έχει εργαστεί κι εξακολουθεί να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε επίσης ο κ. Βίτσας μιλώντας στο ΑΜΠΕ.

Το ποσό που θα χορηγηθεί στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες θα χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση της διαχείρισης των εγκαταστάσεων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, για τη στήριξη τοπικών κοινοτικών σχεδίων και για την παροχή περαιτέρω επείγουσας στέγασης στα νησιά. Επιπλέον θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία των παιδιών, την ανεπίσημη εκπαίδευση και την πρόληψη της σεξουαλικής βίας.

Από την πλευρά του και εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Μπόρις Τσεσίρκοφ υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι αρμόδια για τα ΚΥΤ και για το συντονισμό της προσφυγικής ανταπόκρισης στη χώρα. Η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει τη στήριξή της, όπου αυτό είναι αναγκαίο», σημειώνοντας ωστόσο πως οι δύσκολες συνθήκες συνεχίζουν να υπάρχουν στα ΚΥΤ τόσο στη Λέσβο όσο και τη Σάμο.

«Ο υπερσυνωστισμός και οι ανεπαρκείς συνθήκες συνεχίζουν στα ΚΥΤ και η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή στη Λέσβο και τη Σάμο, αλλά και στη Χίο. Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις Αρχές να μετριάσουν τον υπερπληθυσμό, να βελτιώσουν τις συνθήκες και την κατάσταση ασφάλειας και να ενισχύσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η ιατρική και ψυχο-κοινωνική βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά.