Skip to main content

Βίτσας: Πρέπει να αποσυμπιεστούν τα Λαγκαδίκια και τα Διαβατά

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισήμανε τις πρόσθετες ανάγκες των δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών με την αύξηση των προσφυγικών ροών.

Την ανάγκη αποσυμπίεσης των δομών φιλοξενίας αλλά και της προώθησης του προγράμματος εγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, βουλευτής Β' Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας.

«Είναι έξι σημεία και ιδιαίτερα τα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου που πρέπει να αποσυμπιεστούν», δήλωσε σχετικά τις πρόσθετες ανάγκες για δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, που έχουν δημιουργηθεί από την αύξηση των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα κατά τους τελευταίους μήνες.

«Θεωρώ αναγκαίο να πάρουμε τα εξής μέτρα: Πρέπει να απαλύνουμε, να αποσυμπιέσουμε τα Λαγκαδίκια και τα Διαβατά, όπως και τον Σκαραμαγκά στη Νότια Ελλάδα, όπως και τα νησιά» τόνισε ο κ. Βίτσας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πρακτορείου 104,6 και εξήρε την ανάγκη για δύο παράλληλες δράσεις. «Η μία είναι να ανοίξουν ένα με δυο camps από αυτά που υπήρχαν, π.χ. στο Βαγιοχώρι, και η δεύτερη να προχωρήσει με συνέπεια το πρόγραμμα εγκατάστασης σε διαμερίσματα, άρα αυτό που επιζητούμε είναι περισσότεροι δήμοι να συνεργαστούν, ώστε και αυτό το πρόγραμμα να προχωρήσει με ικανοποιητικό βαθμό» είπε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ένταξης των προσφύγων ο κ. Βίτσας διευκρίνισε πως «πρέπει να υπάρξει ένα καινούριο πρόγραμμα εξάμηνης εγκατάστασης αυτών που έχουν πάρει άσυλο, αλλά διαμένουν στην ουσία σαν να είναι αιτούντες άσυλο, χρειαζόμαστε ένα μεσοπρόγραμμα».

Αναφορικά, δε, με το πρόγραμμα επανεγκατάστασης που έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποδοχή 50.000 προσφύγων μέσα σε δύο χρόνια στην ΕΕ απευθείας από χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και την Τουρκία, ώστε να προσφέρει μια «ασφαλή και νόμιμη» εναλλακτική στον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου ο κ. Βίτσας παρατήρησε: «Αυτή τη στιγμή ο αριθμός 50.000 που προτείνεται -και δεν έχει ξεκινήσει- νομίζω ότι δεν είναι ικανοποιητικός για τις πέντε χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά πρέπει έτσι κι αλλιώς να ξεκινήσει το πρόγραμμα, έτσι ώστε το σύστημα να έχει και βαλβίδες από όπου θα πηγαίνουν άνθρωποι σε άλλες χώρες, αν και το καλύτερο θα ήταν να μπορούσαν να επιστρέψουν με ασφάλεια και να αναγεννήσουν τις πατρίδες τους».