Skip to main content

Βίτσας: Πρέπει να εντείνουμε τον πόλεμο στους διακινητές

Η διαδικασία επανεισδοχής πρακτικά έχει παγώσει από την Τουρκία εδώ και περίπου δύο χρόνια, τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Tην άποψη πως η Τουρκία πρέπει να κάνει τις υποχρεώσεις της για το μεταναστευτικό και η Ευρώπη να κάνει τις υποχρεώσεις της προς την Τουρκία, επεσήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, τονίζοντας ότι «πρέπει να εντείνουμε τον πόλεμό μας ενάντια στους διακινητές».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Βίτσας συμπλήρωσε ότι «το ζήτημα θα λυθεί, όταν λυθούν τα αίτιά του και τα αίτιά του είναι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η εξαιρετικά μεγάλη φτώχεια όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και σε άλλες περιοχές».

Σύμφωνα με τον υπουργό «αναπτύσσουμε και τον διάλογο με την Τουρκία, αλλά και τις προσπάθειές μας με χώρες απ' όπου ξεκινούν οι οικονομικοί μετανάστες, ώστε να παρθούν μέτρα για να γίνουν αυτά τα πράγματα νόμιμα. Και σε κάθε περίπτωση, εκείνο που διεκδικούμε και συνεχίζουμε κι επιμένουμε στην Ευρώπη είναι ότι η λύση όσον αφορά τη διαχείριση, κι όχι τον περιορισμό, είναι οι νόμιμοι δρόμοι μετανάστευσης από τη μία πλευρά κι η αναγκαστική κατανομή του βάρους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για «πάγωμα» του πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Βίτσας σχολίασε ότι «η διαδικασία επανεισδοχής πρακτικά έχει παγώσει από την Τουρκία εδώ και περίπου δύο χρόνια, άρα δεν επηρεάζει την κοινή δήλωση EE-Τουρκίας ως προς τι γίνεται στα νησιά, όμως σε κάθε περίπτωση είναι μία δήλωση πολιτικής, που χρησιμοποιεί το Προσφυγικό για άλλους λόγους. Εμείς με βάση το τι έχουμε αυτή τη στιγμή, τι συνθήκες έχουμε υπογράψει και σε ποιες κοινές δηλώσεις, συμμετέχουμε, λειτουργούμε και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε και βεβαίως αυτά δεν γίνονται στην εκφώνηση ενός προεκλογικού λόγου, υπάρχει μία διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί, την οποία η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν έχει ακολουθήσει».