Skip to main content

Βίτσας: Τέσσερις φορές μεγαλύτερες οι εισροές μεταναστών από πέρσι

Την ανησυχία του για τις εισροές προσφύγων εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής- Κριτική στη στάση της αστυνομίας στη Λέσβο.

Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6.

«Στον Έβρο ανησυχεί η κατάσταση. Η Τουρκία οφείλει να κρατάει τους ανθρώπους στο έδαφός της και να εμποδίζει την πρόσβασή τους στις γειτονικές χώρες. Δεν υπάρχουν αντίστοιχες εισροές στη Βουλγαρία», σημείωσε τονίζοντας παράλληλα πως μόνο το πρώτο εικοσαήμερο του Απριλίου 2.100 άνθρωποι έχουν περάσει στα νησιά και 2.600 στον Έβρο αριθμοί που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

«Δεν υπάρχει καμία βάση στο διεθνές δίκαιο να χρησιμοποιείς ανθρώπους για να πιέζεις είτε την ΕΕ είτε την Ελλάδα», τόνισε ακόμα σχολιάζοντας τη στάση της γειτονικής χώρας. 

Ο κ. Βίτσας άσκησε επίσης σκληρή κριτική στη στάση της αστυνομίας στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Μυτιλήνη. Ο υπουργός χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός πως ενώ 120 μετανάστες προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα δεν συνέβη το ίδιο με όσους δημιούργησαν τα επεισόδια, καλώντας τις αστυνομικές αρχές έστω και εκ των υστέρων να προβούν σε προσαγωγές ατόμων κάνοντας χρήση του οπτικοακουστικού υλικού που έχουν στη διάθεσή τους.

«Θεωρώ ότι είναι κακό παράδειγμα του τρόπου δράσης. Εκτιμώ ότι πρέπει να δει η αστυνομία ο,τι υλικό έχει και πρέπει να γίνουν τουλάχιστον προσαγωγές" είπε και συνέχισε "Είναι φανερό ότι υπήρχε μια ομάδα ακροδεξιών η οποία πήγε επί τούτου. Έκαναν κάλεσμα και πήγαν στην υποστολή της σημαίας καλώντας τον κόσμο να πάει στην πλατεία Σαπφούς. Πολλοί δεν ακολούθησαν, ενώ άλλοι ήταν θεατές. Η ακροδεξιά ομάδα όμως ήθελε να προκαλέσει "πογκρόμ"», υπογράμμισε.

Ο κ.Βίτσας στάθηκε ακόμα και στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία να καταδικάζει τα γεγονότα υπογραμμίζοντας πως σ'αυτά τα θέματα πρέπει να δημιουργείται ενιαίο μέτωπο ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.