Skip to main content

Μητροπολίτης Βέροιας κατά Καρανίκα: Ανιστόρητος ή επικίνδυνος να φύγει

Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων έβαλλε κατά του συμβούλου του πρωθυπουργού για τη φράση αμόρφωτα εθνίκια που χρησιμοποίησε για τους κατοίκους της Ημαθίας.

Απάντηση στον σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού, Νίκο Καρανίκα για τη φράση «αμόρφωτα εθνίκια» έδωσε ο Μητροπολίτης Βέροιας Παντελεήμων στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια των χθεσινών συλλαλητηρίων για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Ο Μητροπολίτης από το βήμα της εξέδρας υποστήριξε πως ο κ. Καρανίκας κακώς πληρώνεται από το ελληνικό κράτος. «Είτε είναι ανιστόρητος ή επικίνδυνος, πρέπει να φύγει», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι γείτονές μας δείχνουν αυτήν την επιμονή και την εμμονή στα ιδεολογήματα πού τεχνηέντως καλλιέργησαν επί δεκαετίες εις βάρος μας, αλλά δυστυχώς βρίσκονται και Έλληνες πού υποστηρίζουν ανάλογες απόψεις και καθυβρίζουν όσους είναι αντίθετοι στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας μας, όπως συνέβη προ ημερών με τον συμπολίτη μας από την Αλεξάνδρεια, πού είναι σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού της χώρας μας» ανέφερε ο Μητροπολίτης στην ομιλία του.

«Πώς μπορεί ένας ανιστόρητος να κατηγορεί με τόσο προσβλητικό τρόπο τούς συμπολίτες του, λέγοντας ότι ἡ περιοχή της Αλεξάνδρειας δεν έχει σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και ότι η σχέση της με τον Μακεδόνα στρατηλάτη είναι ένας μύθος» συμπλήρωσε σχετικά και συνέχισε: «Ναι, μπορεί να ήταν βάλτος ἡ περιοχή, αλλά σε αυτόν τον βάλτο πολέμησε ο Ελληνισμός, πολέμησαν οι Μακεδόνες, οι Μακεδονομάχοι, όσοι είχαν ελληνική συνείδηση, έστω και αν μιλούσαν τη σλαβική γλώσσα ή τη βλάχικη, για να ελευθερώσουν τη Μακεδονία και από τους Τούρκους και από τους Βουλγάρους και τούς συνεργάτες τους. Και πολεμούσαν, γιατί είχαν απόλυτη συνείδηση και συναίσθηση της ελληνικότητάς τους».

«Γιατί με αυτή την ιστορία του τόπου τους, που ο κ. Καρανίκας χαρακτηρίζει μύθο, μεγάλωσαν και κρατήθηκαν Έλληνες» προσθέτει ο Μητροπολίτης Βεροίας. «Γιατί δεν είναι μύθος η παρουσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Μακεδόνων ούτε στην Ημαθία, ούτε στη Βεργίνα, εκεί όπου βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι και τα ανάκτορα των Μακεδόνων, αδιάψευστοι μάρτυρες της ελληνικότητας των Μακεδόνων, ούτε στη Μίεζα, όπου βρίσκεται η σχολή του Αριστοτέλη, όπου μαθήτευσε ο Μέγας Αλέξανδρος, ούτε βεβαίως στην Πέλλα και το Δίον. Και εάν όλα αυτά τα αγνοεί ο κ. Καρανίκας, τότε είναι ανιστόρητος και κακώς πληρώνεται από το ελληνικό κράτος ως σύμβουλος του πρωθυπουργού για να καθυβρίζει και να προσβάλλει τούς συμπολίτες του. Εάν πάλι δεν τα αγνοεί, αλλά σκόπιμα διατυπώνει αυτές τις απόψεις, διαστρεβλώνοντας την ιστορία, τότε είναι κυριολεκτικά επικίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα και δεν μπορεί να είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού της χώρας μας».