Skip to main content

Χοντρό παιχνίδι με διαρροές για τις ελληνικές τράπεζες

Μέλος της ΕΚΤ φέρεται να είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να μην ανοίξουν τη Δευτέρα. Οργισμένο σχόλιο από Βαρουφάκη.

Ρουκέτα φέρεται να έριξε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες τη Δευτέρα!

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο κ. Κερέ, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, ερωτηθείς για το εάν οι τράπεζες στην Ελλάδα θα μπορέσουν να ανοίξουν αύριο, απάντησε: «Αύριο ναι, τη Δευτέρα δεν ξέρω».

Η διαρροή, από μόνη της, όπως είναι λογικό, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και φαίνεται να αποτελεί ακόμα ένα (αυτή τη φορά σίγουρα αθέμιτο) μέσο πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση, στην τελική ευθεία των κρίσιμων διαπραγματεύσεων πριν την οριακή Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Στη συνέχεια, o δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, επικαλούμενος πηγές της ΕΚΤ, είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης διαψεύδει ότι υπήρξε η σχετική αναφορά του Κερέ στο περιθώριο του Eurogroup.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, ο ίδιος δημοσιογράφος επικαλούμενος αυτή τη φορά δύο επίσημους αξιωματούχους οι οποίοι μετείχαν στη συνεδρίαση του Eurogroup, είπε πως του επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ του Reuters ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε για το δημοσίευμα του Reuters το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά.

«Διαψεύδω μετά βδελυγμίας οποιαδήποτε διαρροή. Κάποια στιγμή το Reuters, το Bloomberg και οι άλλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί θα πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες τους Eurogroup και τη μετάδοσή τους. Μόνο κακό κάνουν και στην ενημέρωση των πολιτών και στη διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος φέρεται έτοιμη να ζητήσει εκτάκτως περισσότερη ρευστότητα από την ΕΚΤ (πληροφορίες κάνουν λόγο για 3 δισ. ευρώ) προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη εκροή καταθέσεων, πριν από την καθιερωμένη συνεδρίαση της Τετάρτης. Για το ενδεχόμενο αίτημα θα αποφανθεί αύριο σε τηλεδιάσκεψη η ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με προηγούμενο δημοσίευμα του Reuters, οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη εκτοξεύτηκαν στα δύο δισ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι καταθέτες τρόμαξαν μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-πιστωτών, τις συχνές αναφορές του πρωθυπουργού και ανώτατων κυβερνητικών στελεχών στο ενδεχόμενο ρήξης, τα σενάρια περί επιβολής ελέγχου κεφαλαίων και κυρίως τις δηλώσεις περί Grexit που χθες, Τετάρτη, εξέφρασε και ο Διοικητής της ΤτΕ, Γ.Στουρνάρας.