Skip to main content

«Βόμβα» Μέρκελ: Προτιμώ νέες εκλογές από μία κυβέρνηση μειοψηφίας

Η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως στα σχέδια της δεν περιλαμβάνεται το να είναι καγκελάριος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα προτιμούσε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές από τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

«Η άποψη μου είναι πως οι νέες εκλογές είναι το καλύτερο μονοπάτι» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters η κα. Μέρκελ στο τηλεοπτικό κανάλι ARD, σε συνέντευξη που θα μεταδοθεί αργότερα το βράδυ.

Η ίδια πρόσθεσε πως στα σχέδια της δεν περιλαμβάνεται το να είναι καγκελάριος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Νωρίτερα, ο Σταϊνμάιερ δήλωσε πως η Γερμανία αντιμετωπίζει μία άνευ προηγουμένου κατάσταση μετά την αποτυχία των συνομιλιών για νέα κυβέρνηση. Ανέφερε επίσης πως θα συνομιλήσει με τους ηγέτες όλων όσων συμμετείχαν στις συζητήσεις. Τόνισε πως όλα τα κόμματα έχουν την υποχρέωση να προσπαθήσουν για τη δημιουργία μίας κυβέρνησης στο κοντινό μέλλον.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας κατάστασης η οποία δεν υπήρξε έως τώρα ποτέ στην Ομοσπονδιακή Γερμανία. Η πρόκληση για τα πολιτικά κόμματα είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Πρέπει να ακολουθήσουν την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης - αυτή η ευθύνη υπερβαίνει τα συμφέροντά τους. Η εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει. Δεν μπορείς να επιστρέψεις έτσι απλά την ευθύνη στον ψηφοφόρο. Τα κόμματα πρέπει για άλλη μια φορά να μπουν σε περισυλλογή και να ξανασκεφτούν τις θέσεις τους», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και πρόσθεσε: «Τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο έχουν ως υποχρέωση το κοινό καλό. Περιμένω από όλα τα κόμματα διάθεση για συνομιλίες, για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Όποιος ζητάει την ευθύνη διακυβέρνησης, δεν επιτρέπεται μετά να κρύβεται», ενώ σημείωσε ότι τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας -ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους εταίρους μας- θα είναι δύσκολο να κατανοηθεί το να μην μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις μας να ανταποκριθούν στην ευθύνη τους».