Skip to main content

Βόμβα Ντάισελμπλουμ: Σε 15 χρόνια αναγκαία η παρέμβαση για το χρέος

Οι «19» συμφωνούν πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί με την επιβολή ετήσιου ορίου στο κόστος εξυπηρέτησής του.

«Τα πρώτα προβλήματα στο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του ελληνικού χρέους μπορεί να προκύψουν σε 15 χρόνια». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.  

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι «19» συμφωνούν πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί με την επιβολή ετήσιου ορίου στο κόστος  εξυπηρέτησής του, σε επίπεδα μέχρι το 15% του ΑΕΠ.

Το πότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με την πορεία της εφαρμογής του μνημονίου, θεωρείται ακόμη ανοικτό.

Σύμφωνα με το Reuters, το Eurogroup αναμένεται να συζητήσει, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, το εάν τα όποια μέτρα θα ισχύσουν αμέσως ή αργότερα, παράλληλα με την εφαρμογή του Μνημονίου, ή με κάποιο συνδυαστικό χρονοδιάγραμμα.
 
«Υπάρχει ευρεία κατανόηση για την μέθοδο που πρέπει να διαλέξουμε, και αυτή αφορά την εξέταση των ετήσιων αναγκών του χρέους» είπε ο Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο Reuters.

Όπως σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «θα πρέπει να έχουμε μια κοινή βάση για τα σενάρια εφαρμογής (σ.σ. της ελάφρυνσης του χρέους): ποιες είναι πραγματικές προσμονές σε ένα κανονικό σενάριο; Ή διαφορετικά σε ένα αντίθετο σενάριο όσον αφορά την ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό; κ.ο.κ.».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα ακόμα και χωρίς να δανείσει νέα χρήματα. «Είναι πολύ σημαντικό να εμπλακούν για την αξιοπιστία του προγράμματος και την πολιτική στήριξη στη Γερμανία, την Ολλανδία και αλλού» δήλωσε χαρακτηριστικά.