Skip to main content

Made in Greece: Οι βορειοελλαδικές εταιρείες που εξάγουν ένδυση

Στη Βόρεια Ελλάδα και κατά κύριο λόγο στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται το πιο δυναμικό τμήμα και με έντονη εξαγωγική παρουσία του κλάδου της ένδυσης.

Ο κλάδος ένδυσης στην Ελλάδα συνέχισε να ακολουθεί την πτωτική πορεία του το 2015, τόσο από άποψη τζίρου, όσο και από άποψη αποτελεσμάτων, αλλά υπήρχαν και επιχειρήσεις που κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα, που αύξησαν πωλήσεις και είχαν κερδοφορία και αυτές ήταν οι εξαγωγικές. Το νέο στοιχείο που έχουμε να προσθέσουμε είναι, ότι οι εξαγωγικές εταιρείες του κλάδου ένδυσης είναι βορειοελλαδικές με τις περισσότερες να βρίσκονται στη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα μία λίστα με τις επωνυμίες των εταιρειών που το 2015 πραγματοποίησαν πωλήσεις άνω των 4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 40 εταιρείες από ένα σύνολο 100 επιχειρήσεων των οποίων επεξεργάσθηκε τους δημοσιευμένους ισολογισμούς. Aπό τις 40 εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 4 εκατ. ευρώ, οι 25 βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Voria.gr ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕΕ κ. Θεόφιλος Ασλανίδης διευκρίνισε ότι από αυτές τις 100 εταιρείες το 50% έχουν έδρα στη Βόρειο Ελλάδα. Το 70% των 100 εταιρειών παράγει για την εγχώρια αγορά και το υπόλοιπο 30% είναι εξαγωγικές και αυτές οι εξαγωγικές είναι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα στις πέντε μεγαλύτερες με βάση τον κύκλο εργασιών τους είναι δύο βορειοελλαδικές, η Pink Woman(Καβάλα) και η Staff(Λάρισα), ενώ στις πέντε πιο κερδοφόρες, τρεις είναι βορειοελλαδικές, η Pink Woman, η Mercury και η Eva Jo.

Από αυτές τις 25 εξαγωγικές εταιρείες ένδυσης της Βόρειας Ελλάδας, μόνο τέσσερις διαθέτουν προϊόντα τους και στην εσωτερική αγορά.

Οι βορειοελλαδικές που κινούνται αναπτυξιακά στη διεθνή αγορά με εξαγωγές, είναι οι εξής: Pink Woman(Καβάλα), Staff(Λάρισα), EΛΒΕ Ενδυμάτων(Καβάλα, στράφηκε στην παραγωγή ρούχων εργασίας), Mercury(Θεσσαλονίκη), Union 3 Fashion(Θεσσαλονίκη), Oxford Company (Θεσσαλονίκη, με πωλήσεις και στο εσωτερικό), MIΝΕRVA (Θεσσαλονίκη, πωλήσεις και στην εγχώρια αγορά), DIMIS(Θεσσαλονίκη), EVA JO(Θεσσαλονίκη), KAΛΕΣΤΕΣΙΑ(Θεσσαλονίκη), Energiers(Θεσσαλονίκη), KOMOTEX(Koμοτηνή), Cotton Fashion(Θεσσαλονίκη), DIEN(Θεσσαλονίκη), ANEL(Θεσσαλονίκη, γυναικεία ρούχα και στην εσωτερική αγορά), ΠΕΡΒΕΝΗΣ(Θεσσαλονίκη), Pretto(Θεσσαλονίκη), ΜΕD(Θεσσαλονίκη), Edward jeans(Θεσσαλονίκη και εγχώριες πωλησεις), ΜΑΣΣ ΦΑΣΙΟΝ(Δράμα), Νικολής(Θεσσαλονίκη), Cotton House(Θεσσαλονίκη), Κυριακού(Θεσσαλονίκη), TΡΙΚΟΠΛΕΚ(Θεσσαλονίκη) και Παπακωνσταντίνου(Θεσσαλονίκη).