Skip to main content

Βούτσης: Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών

Η Ελλάδα απέδωσε βαρύ φόρο αίματος για την απόφασή της να αντισταθεί και να πολεμήσει τις δυνάμεις του ναζισμού, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Το ζήτημα των γερμανικών οφειλών και αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό, ως απαράγραπτο νομικά, ηθικά και πολιτικά, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στα εγκαίνια της έκθεσης «Αθήνα 1940-1944: Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, κατοχή, αντίσταση, απελευθέρωση» και «Θεσσαλονίκη, Ημέρες κατοχής και απελευθέρωσης».

Ο κ. Βούτσης υπενθύμισε ότι «μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα απέδωσε βαρύ φόρο αίματος για την απόφασή της να αντισταθεί με ενότητα και αλληλεγγύη, και να πολεμήσει τις δυνάμεις του ναζισμού και του φασισμού».

Όπως πρόσθεσε, επικαλούμενος ιστορικές πηγές, 430.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, τα δύο τρίτα του εμπορικού στόλου καταβυθίστηκαν, το ένα τρίτο των δασών της χώρας κάηκε και χιλιάδες χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς.

«Για να μην αναφερθούμε στο αναγκαστικό δάνειο και στη λεηλασία των αρχαιολογικών θησαυρών ή ακόμη στις αρπαγές των προϊόντων και στο πώς μια ολόκληρη γενιά υποτιμήθηκε, φτωχοποιήθηκε και οδηγήθηκε στον υποσιτισμό. Αυτή τη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού λαού τιμούμε και αναδεικνύουμε σήμερα εκπληρώνοντας ένα χρέος μνήμης προς τις πόλεις των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, αλλά και προς όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας, ιδιαίτερα προς τις μαρτυρικές πόλεις που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον φασισμό», συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής.