Skip to main content

Βούτσης: Δεν θα δεχθούμε να τίθενται νέα ζητήματα από το ΔΝΤ

Ο πρόεδρος της Βουλής επισκέφθηκε τη Ρώμη για τους εορτασμούς της 60ής επετείου από την υπογραφή των ιδρυτικών συνθηκών του κοινοτικού εγχειρήματος

Ανίκανη ώστε να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη θεωρεί ο Νίκος Βούτσης πως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Βουλής επισκέφθηκε τη Ρώμη για τους εορτασμούς της 60ής επετείου από την υπογραφή των ιδρυτικών συνθηκών του κοινοτικού εγχειρήματος.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Agenzia Nova», ο πρόεδρος της Βουλής εκτιμά πως μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων δεν φαίνεται ικανή να οδηγήσει σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού σχεδίου. «Θα πρέπει να εξεταστούν ριζοσπαστικές προτάσεις μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού σχεδίου σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική της ΟΝΕ, αλλά και σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για τις αναγκαίες αλλαγές των Συνθηκών οι οποίες έχουν επικυρωθεί και βάσει των οποίων λειτουργεί η ΕΕ, καθώς επίσης το Σύμφωνο Σταθερότητας» υποστηρίζει ο κ. Βούτσης. Χαρακτηρίζει την πρόταση για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων θολή και ασαφή και υποστηρίζει πως μοιάζει να είναι μια επιλογή αντίθετη με τις ιδρυτικές αξίες της αλληλεγγύης και της ισοτιμίας μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών. Ως εκ τούτου, προσθέτει, αποτελεί απλώς σχέδιο συνύπαρξης και μονιμοποίησης της διαίρεσης μεταξύ δυνατών και αδύναμων χωρών και οικονομιών.

Για τη στάση της Ε.Ε. στη μεταναστευτική κρίση: «Υπάρχει ένα μεγάλο τραύμα που παρακολουθεί την απόφαση και τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για την προσωρινή αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, καθόσον οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ανταποκριθεί για τη μετεγκατάσταση μέχρι 160.000 προσφύγων στις χώρες τους, ακολουθώντας «εθνικές πολιτικές»». Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βούτσης υπενθυμίζει τη στάση των χωρών της ομάδας Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) που αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα τους, και προειδοποιεί ότι «εάν δεν ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση, είναι σαφές ότι η ρητορική για μια πολιτική κοινής διαχείρισης του προβλήματος θα τεθεί σε δοκιμασία, ενδεχομένως με σοβαρές επιπτώσεις».

«Είναι γνωστό ότι τα ελλείμματα του Νότου γίνονται τελικά, μέσω της ΟΝΕ και του ευρώ, πλεονάσματα του Βορρά και ιδιαίτερα της Γερμανίας» σημειώνει ο κ. Βούτσης.  Ο πρόεδρος της Βουλής υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα παραμένει στην καρδιά της Ευρώπης και επισημαίνει πως «το Grexit ήταν μια επιλογή που προωθήθηκε από πολλούς στην αρχή, αλλά όλο και λιγότερους στη συνέχεια», ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνησή και οι Έλληνες τάσσονται υπέρ της ΕΕ και του ευρώ.

Για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς: «Η τρέχουσα συμφωνία, που ισχύει από τον Αύγουστο του 2015, προβλέπει τις συνομολογηθείσες δεσμεύσεις μέχρι την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018». Διεμήνυσε ωστόσο πως «είναι προφανές ότι δεν θα δεχθούμε νέα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ πέραν των αρχικώς συμπεφωνημένων».

«Εργαζόμαστε ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η δεύτερη αξιολόγηση» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής αφήνει αιχμές για τη στάση της ΝΔ

«Αφού άσκησε πιέσεις για ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καλεί και για πρόωρες εκλογές, κάτι που θα καθυστερούσε περαιτέρω νέες συμφωνίες στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.