Skip to main content

Βούτσιτς: Δεν δείξαμε αρκετό σεβασμό στην Ελλάδα στο θέμα της ΠΓΔΜ

Έμμεση αναγνώριση λάθους στην αναγνώριση της FYROM ως «Μακεδονία» από τον πρόεδρο της Σερβίας, στις κοινές δηλώσεις με Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη

Δεν δείξαμε πάντοτε αρκετό σεβασμό απέναντι στην Ελλάδα, η οποία δεν προχώρησε σε μονομερή αναγνώριση του Κοσόβου, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς δέχθηκε ότι ήταν λάθος της χώρας του να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, δηλαδή ως «Μακεδονία».

Ο κ. Βούτσιτς, κατά την συνέντευξη που έδωσε μαζί με τον κ. Τσίπρα στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας, δεν προσυπέγραψε ακριβώς την δήλωση του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών κ. Ίβιτσα Ντάσιτς, αλλά εμμέσως έδειξε ότι μάλλον συμφωνεί με όσα είχε πει ότι ήταν λάθος η αναγνώριση της FYROM, από τη Σερβία, ως «Μακεδονία».  Ο Σέρβος πρόεδρος, που δεν μίλησε ανοικτά για λάθος, δεν αναφέρθηκε σε πιθανή πρωτοβουλία για... διόρθωση του λάθους, μόνο πρόσθεσε στην αρχική του τοποθέτηση:

«Ειλικρινά και ανοικτά θέλω να πω ότι δεν δείξαμε πάντοτε αρκετό σεβασμό στην Ελλάδα, που δεν αναγνώρισε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Δεν θα κριτικάρω τους προκατόχους μου (σ.σ. για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία»), αλλά δεν θα διαψεύσω και δεν θα ασκήσω κριτική στην άποψη του κ. Ντάσιτς».

O πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, για το θέμα της FYROM δήλωσε ότι μετά την κυβερνητική αλλαγή στα Σκόπια «θα δουλέψουμε εντατικά για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Μία λύση, ένα όνομα, έναντι όλων».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε επίσης ότι την ελληνική κυβέρνηση απασχολεί η σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στα Σκόπια και, εάν λυθεί το θέμα της ονομασίας, η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της γειτονικής χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά την υπόθεση του Κοσόβου ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά παράλληλα στηρίζει τις συνομιλίες Βελιγραδίου - Πρίστινας, επειδή «οι διαφορές πρέπει να λύνονται με διάλογο και επίμονη προσπάθεια εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων».