Skip to main content

Βράβευση Κυρίζογλου από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Το ΔΣ της ΠΕΔΚΜ αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά με 50.000 ευρώ το έργο συντήρησης και ανακαίνισης της βιβλιοθήκης της Σχολής

Με το μετάλλιο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης βραβεύτηκε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη από τις 3 έως 6 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 4 Ιουνίου, ο κ. Κυρίζογλου συμμετείχε στους εορτασμούς της Κυριακής της Πεντηκοστής και παρευρέθη στον Εσπερινό της Γονυκλισίας στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι ιερουργούντος της Αυτού Θειοτάτης Παναγιώτητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου. Στη Θεία Λειτουργία εκτός του Προέδρου της ΠΕΔ/ΚΜ παρέστη ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Ευάγγελος Σέκερης και τελειόφοιτοι της Ελληνορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στη Βοστόνη. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο κ. Κυρίζογλου είχε σύντομη συνομιλία με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο ιδιαίτερο γραφείο και παρέλαβε από τα χέρια του Παναγιώτατου αναμνηστικό μετάλλιο για τα 25 χρόνια της Πατριαρχίας του ενώ αργότερα, στην Αίθουσα του Θρόνου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ/ΚΜ μετά από σύντομο χαιρετισμό και παρουσία και των λοιπών προσκελκημένων δώρισε στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη μία εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής.

Το πρωί της Δευτέρας 05 Ιουνίου ο κ. Κυρίζογλου μετέβη στη νήσο Χάλκη και συγκεκριμένα στην κείμενη επί της κορυφής του Λόφου της Ελπίδας Θεολογική Σχολή της Χάλκης και παρευρέθη στη Θεία Λειτουργία της εορτής του Αγίου Πνέυματος ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, Προέδρου της Εφορείας της Θεολογικής Σχολής, στον πανηγυρίζοντα ναό της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης. Από του Ιερού Βήματος παρέστησαν συμπροσευχόμενα τα μέλη της Εφορείας της Σχολής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων κ. Ιακωβος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος καθώς και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος. Εκπρόσωπος της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητoς ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας ενώ παρέστησαν και απόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Στη δεξίωση που ακολούθησε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος, προσφωνώντας τον Πρόεδρο της ΠΕΔ/ΚΜ, αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ/ΚΜ με την οποία αποφασίσθηκε η οικονομική ενίσχυση με το ποσό των €50.000 του έργου συντήρησης και ανακαίνισης της περιώνυμης, για τον πλούτο συγγραμμάτων και θεολογικών μελετών, βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής.

Για το λόγο αυτό, με τη σύμφωνη γνώμη και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, αποφασίσθηκε να απονεμηθεί στον  Πρόεδρο της ΠΕΔ/ΚΜ και Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρο Κυρίζογλου το Μετάλλιο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Την απονομή του μεταλλίου και του σχετικού ευεργετηρίου τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ Απόστολος, Πρόεδρος της Εφορείας της Θεολογικής Σχολής. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την ιδιαίτερη τιμή που του έγινε, με το πέρας του σύντομου χαιρετισμού του, ο κ. Κυρίζογλου επέδωσε στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προύσης μία εικόνα του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, προστάτη Αγίου της Θεσσαλονίκης.