Skip to main content

Βραβείο σε καθηγητή του ΑΠΘ για αφιλοκερδείς επεμβάσεις στον Μαυρίκιο

Η ανθρωπιστική δράση του Καθηγητή Αναστασιάδη δεν περιορίστηκε μόνο στην πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων, αλλά είχε επιστημονικό χαρακτήρα

Βραβείο Αριστείας Ιατροκοινωνικού Έργου και Προσφοράς θα απονεμηθεί στον Καθηγητή Καρδιοχειρουργικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Κυριάκο Αναστασιάδη, για την αφιλοκερδή πραγματοποίηση καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων στον Μαυρίκιο της Αφρικής.

Ο καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης, χρησιμοποιώντας έναν υποτυπώδη εξοπλισμό στο Νοσοκομείο του Παμπλεμούς (Pamplemousses) στον Μαυρίκιο, όπου άφησε από τη δεκαετία του ’90 ο Καθηγητής Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο Harefield του Λονδίνου, Σερ Μαγκντί Γιακούμπ, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στον τοπικό πληθυσμό.

Η ανθρωπιστική δράση του Καθηγητή Αναστασιάδη δεν περιορίστηκε μόνο στην πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων, αλλά είχε επιστημονικό και ακαδημαϊκό χαρακτήρα, αφού εκπαίδευσε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, βραβεύτηκε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου του Παμπλεμούς.

«Οι βάσεις που μπήκαν τότε αποδίδουν καρπούς σήμερα, καθώς εκδηλώθηκε τη φετινή χρονιά, και είναι σε εξέλιξη, η πρόθεση του Νοσοκομείου και του Υπουργείου Υγείας του Μαυρίκιου για στενότερη συνεργασία, με στόχο τη διασύνδεση του Νοσοκομείου του Παμπλεμούς και του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, με σκοπό την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού του Παμπλεμούς στην Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική ΑΠΘ του Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ» αναφέρει ο Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής του ΑΠΘ, Κυριάκος Αναστασιάδης και επισημαίνει «η υποστήριξη μας έχω προτείνει να περιλαμβάνει συνεργασία σε εργαστήρια και διαλέξεις, σε επισκέψεις καθηγητών από την Ελλάδα για την προώθηση της εκπαίδευσης, κατάρτισης και μεταφοράς τεχνογνωσίας στον τομέα της καρδιοθωρακικής χειρουργικής προς τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Μαυρικίου».

Ο Μαυρίκιος είναι μια χώρα της νοτιοανατολικής Αφρικής, με 1.200.000 περίπου κατοίκους και χαρακτηρίζεται από έντονες κοινωνικές ανισότητες. Είναι φημισμένος για τις μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ζαχαροκάλαμα και την παραγωγή ζάχαρης. Το γεγονός αυτό έχει διαμορφώσει το υγειονομικό προφίλ των κατοίκων που χαρακτηρίζεται από την πρώιμη εκδήλωση του σακχαρώδη διαβήτη, από το οποίο πάσχει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την ηλικία των 30 ετών πολύ μεγάλος αριθμός του γηγενούς πληθυσμού πάσχει από στεφανιαία νόσο που οφείλεται κυρίως στην πρώιμη εκδήλωση και επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη.

Επιπλέον, την τελευταία πενταετία ο Καθηγητής Αναστασιάδης ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα, και έκανε επαφές και δράσεις για την επέκταση της ανθρωπιστικής προσφοράς και τη διενέργεια καρδιοθωρακοχειρουργικών επεμβάσεων και σε άλλες χώρες της Αφρικής, υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής και με τη βοήθεια της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης.

Η Τελετή Απονομής Βραβείων Αριστείας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και ώρα 19.30, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.