Skip to main content

Βρετανία: Από το δέρμα η δεύτερη δηλητηρίαση με Ναβιτσόκ

Το βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι πρόκειται για τα ίδια ουσία που δηλητηρίασε τους Σκριπάλ και μάλιστα κοντά στην ίδια περιοχή, στο Σάλσμπερι.

Διά της αφής, αγγίζοντας αντικείμενο το οποίο ήταν μολυσμένο με τη νευροπαραλυτική ουσία Ναβιτσόκ, δηλητηριάστηκε το ζευγάρι από τη Βρετανία, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της αστυνομίας. Το Ναβιτσόκ ήταν τόσο τοξικό, υποστηρίζουν οι βρετανικές αστυνομικές αρχές, ώστε πέρασε μέσα από το δέρμα τους.

Σύμφωνα με το BBC κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε συναγερμό μετά και το δεύτερο κρούσμα δηλητηρίασης με Ναβιτσόκ – τον περασμένο Μάρτιο είχε εκτεθεί στη συγκεκριμένη ουσία ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκρίπαλ και η κόρη του Γιούλια.   

Η Βρετανία είχε κατηγορήσει τότε τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση των Σκρίπαλ. Το Νοβιτσόκ αναπτύχθηκε από τον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ήταν η πρώτη φόρα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που επιβεβαιώθηκε η χρήση του σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Επιστήμονας που έχει γνώση των ερευνών δήλωσε στο BBC ότι είναι σχεδόν απίθανο το μολυσμένο αντικείμενο να βρισκόταν σε κοινή θέα, προτού πέσει στα χέρια της 45χρονης Τσάρλι Ρόουλι και του 44χρονου Ντάουν Στάρτζες, οι οποίοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.  

Οι ειδικοί που ερευνούν την υπόθεση θεωρούν πολύ πιθανό η ουσία να είχε αλλοιωθεί είτε από το βρόχινο νερό είτε από τον ήλιο, που σημαίνει ότι πιθανότατα το ζευγάρι δηλητηριάστηκε επειδή εκτέθηκε σε μολυσμένη περιοχή.

Το βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι πρόκειται για τα ίδια ουσία που δηλητηρίασε τους Σκριπάλ και μάλιστα κοντά στην ίδια περιοχή, στο Σάλσμπερι.