Skip to main content

Βρέθηκαν τα λεφτά για το Ταμείο Υποδομών - Έρχονται έργα-ανάσα

Στόχος οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για την υλοποίηση μικρών και μεσαίων έργων - Οι τομείς ενδιαφέροντος

Με χρήματα του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Υποδομών που ετοιμάζεται να λειτουργήσει. Αυτή είναι ίσως η πιο αισιόδοξη είδηση των τελευταίων μηνών, καθώς διασφαλίζει τους πόρους ενός κομβικού οργανισμού για την επόμενη μέρα της χώρας. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο Ταμείο θα χρηματοδοτήσει έργα υποδομής ύψους 1 δισ. ευρώ με τη μορφή συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση του Ταμείου θα προέλθει κατά:
• 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
• 200 εκατ. ευρώ με δανεισμό του Δημοσίου από την ΕΤΕπ.
• 200 εκατ. ευρώ από πόρους το πακέτο Γιούνκερ.
• 300 εκατ. ευρώ από δάνεια μέσω τραπεζών.

Με βάση όλα όσα έχουν ανακοινωθεί, στόχος του Ταμείου Υποδομών είναι να προσφέρει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για την υλοποίηση μικρών και μεσαίων έργων, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της αστικής ανάπτυξης.

Ο προγραμματισμός του νέου Ταμείου περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη και στη Ρόδο, έργα ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών και σχολικές μονάδες στην Κεντρική Μακεδονία, στην Κέρκυρα και στα Χανιά.

Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ προβλέπει 1,8 δισ. για τη χρηματοδότηση υποδομών στη χώρα μας μέσα στο 2017, όπως η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, αναπτυξιακά έργα στους δήμους και στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το 2016 έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 2,4 δισ., από τα οποία περισσότερα από 1,4 δισ. έχουν ήδη διοχετευθεί στην οικονομία.