Skip to main content

Βρόμικο παιχνίδι του ειδικού συμβούλου Άιντα στο Κυπριακό

Το βρόμικο παιχνίδι του Άιντα που όρισε τη Διάσκεψη στην Ελβετία κατά την περίοδο έναρξης των εργασιών στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι τόσο φανερή η υπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΟΗΕ, Μπαρθ Άιντα, ώστε ενισχύονται οι υποψίες ότι στο παιχνίδι είναι σύμφωνος και ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, που υποτίθεται πως δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, παρά τις ενημερώσεις επ’ αυτού, που έχει από την ελληνική πλευρά.

Το μεγαλύτερο αγκάθι, από τα πολλά, είναι η διαφωνία της ελληνικής πλευράς με την τουρκική, όπου έχουμε δηλώσει πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο ζήτημα των εγγυήσεων/ασφάλειας, δεν έχει νόημα να συζητηθούν τα άλλα εκκρεμή θέματα, με την τουρκική να ζητά παράλληλες συζητήσεις επί όλων των θεμάτων.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης δεσμεύθηκε ότι η Διάσκεψη στην Ελβετία δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει με το μόνο θέμα με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί, δηλαδή με τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, σημειώνοντας ότι είναι η ώρα της Τουρκίας. Ερωτηθείς εάν την ίδια ημερομηνία θα ξεκινήσει και η παράλληλη συζήτηση και των υπόλοιπων θεμάτων, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

Εκ πρώτης αναγνώσεως η δήλωση είναι θετική, με την προϋπόθεση ότι ο Ν. Αναστασιάδης δεν λέγει πάλι άλλα στο ελληνικό κοινό και άλλα έξω, όπως συνηθίζουν και οι Ελλαδίτες πολιτικοί. Ακόμη και σταθερός να μείνει σ’ αυτήν την άποψη, δεν είναι αρκετό. Η παγίδα βρίσκεται σε μια παράγραφο των δηλώσεων του Άιντα: «Όλες οι πλευρές είναι προετοιμασμένες να παραμείνουν στη Γενεύη για μερικές εβδομάδες».

Τι σημαίνει αυτό. Γνωρίζοντας η Τουρκία πως και η να Διάσκεψη δεν μπορεί να καταλήξει κάπου, αν η ελληνική πλευρά παραμείνει σταθερή στις απόψεις της, θα καθυστερήσει όσο μπορεί τις συζητήσεις για να αναβάλει ή ματαιώσει τις ενεργειακές έρευνες, που ορίστηκαν για τις 13 Ιουλίου, δύο εβδομάδες δηλαδή μετά την έναρξη της Διάσκεψης, η οποία κατά τον Άιντα θα διαρκέσουν μερικές εβδομάδες.

Από την στιγμή που η Τουρκία έχει προβεί σε απειλές, ότι θα αποτρέψει την έναρξη ενεργειακών εργασιών, η παράταση των συζητήσεων πέραν αυτής της ημερομηνίας, της δίνει το δικαίωμα να επικαλεστεί το επιχείρημα, ότι δεν είναι δυνατόν κατά την στιγμή κατά την οποία συζητούν την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, η Κύπρος να προβαίνει σε "εχθρικές" ενέργειες κατά της Τουρκίας. Ποιος δεν θα την δικαιώσει;

Σ’ αυτήν την περίπτωση, είτε η ελληνική πλευρά θα υποχωρήσει, οπότε χάνει -έστω και προσωρινά- το δικαίωμα εκμετάλλευσης του πλούτου της στην Κύπρο, δίνοντας δικαιώματα στην Τουρκία, είτε επιμείνει οπότε η Τουρκία εγκαταλείπουσα την Διάσκεψη κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού, και θα ενεργήσει προς υποστήριξη των συμφερόντων της, όπως θα επικαλεστεί.

Αυτό είναι το βρόμικο παιχνίδι του Άιντα -και του ΟΗΕ βεβαίως, που το εγκρίνει- ορίζοντας την Διάσκεψη κατά την περίοδο έναρξης των εργασιών στην Κυπριακή ΑΟΖ, έχοντας παραλλήλως και τον χρόνο για την προσωπική προεκλογική του εκστρατεία. Να σημειωθεί, ότι ακόμη δεν ετοίμασε ο Άιντα το έγγραφο για την ασφάλεια, που απαιτούν η Λευκωσία και η Αθήνα, και χωρίς να συνεννοηθεί με τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας. Δεν αποκλείεται να το καθυστερεί σκοπίμως, ώστε να δοθεί και άλλη παράταση στις συζητήσεις.

Θεωρώ απολύτως βέβαιο, πως οι πρώτες ημέρες θα περάσουν με προσχηματικές συζητήσεις, όπως γίνεται και με τα κολπάκια των συνδικαλιστών, οι οποίοι τραβούν σε μάκρος τα διαδικαστικά, για να εγκαταλείψουν την αίθουσα οι άπειροι αστοί και στο τέλος τις αποφάσεις να τις παίρνουν μια δράκα κομματικών στελεχών.