Skip to main content

Βρούτσης: Ασφυξία στα ασφαλιστικά ταμεία δείχνουν τα στοιχεία του ΚΕΑΟ

Τα στοιχεία του ΚΕΑΟ αποτυπώνουν την αδυναμία της ρύθμισης 100 δόσεων να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, λέει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Για αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο της διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία κάνει λόγο ο Γιάννης Βρούτσης, επικαλούμενος τα στοιχεία της 4ης τριμηνιαίας έκθεσης προόδου εργασιών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών του έτους 2016.

Σε δηλώσεις του ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει πως τα στοιχεία αποτυπώνουν τις αρνητικές εξελίξεις, καθώς και «την αδυναμία της πολυδιαφημισμένης - από την Κυβέρνηση - ρύθμισης των 100 δόσεων να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις».

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρει, με βάση τα στοιχεία, ότι:

Ι. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, 24 μήνες τώρα, συνεχώς διογκώνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, οι οφειλές αυξήθηκαν από τα 10,9 δις ευρώ το Σεπτέμβριο του 2014 (1η Έκθεση ΚΕΑΟ), στα 17,5 δις ευρώ σήμερα. Δηλαδή, παρουσίασαν μια αύξηση της τάξεως του 60% ή 6,6 δις ευρώ, μέσα σε μόλις 2 χρόνια, την περίοδο Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μια εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική και ανησυχητική, που προκαλεί “ασφυξία” στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Η ανερμάτιστη πολιτική της Κυβέρνησης έχει εξαντλήσει τόσο την φοροδοτική όσο και την εισφοροδοτική ικανότητα των πολιτών», αναφέρει ο κ. Βρούτσης και προσθέτει: «Και να σκεφτεί κανείς, ότι όλα αυτά συντελούνται, πριν ακόμη εφαρμοστούν οι εξοντωτικές εισφορές, σε επιχειρήσεις, γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους και αγρότες». 

ΙΙ. Αποκαλυπτικά, επίσης, είναι και τα “ευρήματα” της Έκθεσης, σχετικά με τα στοιχεία των ρυθμίσεων (ενεργές, ολοκληρωμένες, απωλεσθείσες) για τους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι, από τους 75.958 οφειλέτες, που εντάχθηκαν στο Ν. 4321/2015, με οφειλές ύψους 3,2 δις ευρώ, οι 40.142 με οφειλές ύψους 1,86 δις ευρώ απεντάχθηκαν! Δηλαδή, το 52,8% των οφειλετών που συμμετείχαν, απώλεσαν τη ρύθμιση για τις “100 δόσεις”!

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι αρχικά οι προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση ήταν διαφορετικές». Στη συνέχεια, όπως λέει, αυτές μεταβλήθηκαν επί το δυσμενέστερο από το ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα οι δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες να αδυνατούν να ανταποκριθούν και τελικά να απωλέσουν τη ρύθμιση.

Και ο κ. Βρούτσης καταλήγει λέγοντας πως είναι σαφές, από τα στοιχεία της Έκθεσης ότι η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, σε συνδυασμό με την απένταξη των οφειλετών από τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για την κοινωνία και την οικονομία.