Skip to main content

Βρούτσης: Χειρότερη επίδοση όλων των ετών το 2017 στην αγορά εργασίας

Αυξάνονται οι «φτωχοί εργαζόμενοι» και «μεγαλώνει» περαιτέρω η γενιά των εργαζόμενων των 360 ευρώ, αναφέρει ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ.

Για δραματική κατάσταση στην αγορά εργασίας κάνει λόγο ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Όπως αναφέρει, η ψαλίδα μεταξύ της πλήρους απασχόλησης και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης εξακολουθεί να διευρύνεται ανησυχητικά.

«Αυξάνονται οι "φτωχοί εργαζόμενοι" και "μεγαλώνει" περαιτέρω η γενιά των εργαζόμενων των 360 ευρώ», τονίζει και προσθέτει:

«Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, το Σεπτέμβριο του 2017, εκτινάχθηκαν στο 60,33%, με την πλήρη απασχόληση να συρρικνώνεται μόλις στο 39,67%. Πρόκειται για μια εξαιρετικά αρνητική επίδοση, που επηρεάζει τόσο το σύνολο της αγοράς εργασίας, όσο και τη διαμόρφωσή της».

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ο βουλευτής, το εννιάμηνο του 2017 παρουσιάζει τη χειρότερη επίδοση όλων των ετών, καθώς οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης “σκαρφάλωσαν” στο 53,50%, όταν στο αντίστοιχο εννιάμηνο του 2013 οι ευέλικτες μορφές ήταν μόνο 43,48%

«Το ισοζύγιο του Σεπτεμβρίου εμφανίζεται θετικό (+17.128), αλλά αυτό οφείλεται κατεξοχήν στη δυναμική επέκταση της τουριστικής περιόδου - και το μήνα Σεπτέμβριο - ενώ παρατηρείται εναλλαγή θέσεων πλήρους απασχόλησης με θέσεις μερικής απασχόλησης. Αποδεικνύεται, έτσι, ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας αφενός καθυστερεί και αφετέρου συντελείται με λάθος τρόπο. Δηλαδή, μέσα από τη μείωση των μισθών και την αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης, με θέσεις μερικής απασχόλησης», αναφέρει.