Skip to main content

WEC: Πιο τολμηρές αποφάσεις κατά της κλιματικής αλλαγής

Τι είπε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας στο διεθνές συνέδριο Athens Energy Forum

Τα κύρια συμπεράσματα των σεναρίων που επεξεργάζεται το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας για την εξέλιξη της ζήτησης ενέργειας έως το 2060, ανέλυσε ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (World Energy Council), στο διεθνές συνέδριο Athens Energy Forum, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2018.

Ο κ. Ξιφαράς στην ομιλία του επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2060, εντούτοις η αιχμή της κεφαλήν ζήτησης αναμένεται πριν το 2030 και έπειτα θα φθίνει, χάρις στις σύγχρονες τεχνολογίες και στις αυστηρές κυβερνητικές πολιτικές.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας εκτιμά ότι τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνθεση του ενεργειακού μείγματος, με το φυσικό αέριο να κατέχει ρόλο-κλειδί στις μελλοντικές εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ξιφαράς σημείωσε ότι καθώς η ζήτηση του αερίου θα συνεχίσει να αυξάνει έως το 2050, κρίσιμης σημασίας θα είναι οι πολιτικές που θα καθορίσουν το μερίδιο του φυσικού αερίου στην αγορά της ηλεκτροπαραγωγής καθώς και οι επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες που θα απαιτηθούν ώστε το αέριο να αποτελέσει τη «γέφυρα» για ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο μέλλον.

Ο κ. Ξιφαράς έκλεισε την ομιλία του, υπογραμμίζοντας την σημασία που δίνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας στη στενή συνεργασία των κρατών, στο πλαίσιο ενός τρίπτυχου προτεραιοτήτων Ενεργειακής Ασφάλειας, Βιωσιμότητας και Οικονομικά Προσιτής Ενέργειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι Κυβερνήσεις και τα εμπλεκόμενα μέρη του ενεργειακού τομέα, οφείλουν να δρομολογήσουν πιο τολμηρές αποφάσεις και να προωθήσουν διεθνείς πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ».