Skip to main content

Προτάσεις από τους δανειστές για βιωσιμότητα του χρέους ζητεί ο Τουσκ

Ρεαλιστικές προτάσεις της Αθήνας θα πρέπει να συνδυαστούν με ρεαλιστικές προτάσεις των πιστωτών για τη βιωσιμότητα του χρέους, σχολίασε ο Ντ. Τουσκ.

Να οδηγήσει σε μία «win-win» συμφωνία ο συνδυασμός ρεαλιστικών προτάσεων της Αθήνας με αυτές των πιστωτών πάνω στη βιωσιμότητα του χρέους, ζήτησε μέσω Twitter ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, γνωστοποιώντας σημερινή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Μόλις μίλησα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ελπίζω να παραλάβω σαφείς μεταρρυθμιστικές προτάσεις σήμερα», σχολίασε αρχικά ο κ. Τουσκ και, σε άλλο σχόλιό του, πρόσθεσε:

«Οι ρεαλιστικές προτάσεις της Αθήνας πρέπει να "ταιριάξουν" με ρεαλιστικές προτάσεις των πιστωτών στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να δημιουργηθεί μία "win-win" κατάσταση».

Εντούτοις, σε τρίτο του σχόλιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έσπευσε να συμπληρώσει πως, «ό,τι κι αν γίνει, η βοήθεια στην Ελλάδα δεν δικαιολογεί τη λανθασμένη οικονομική φιλοσοφία που προκάλεσε την κρίση». Μάλιστα, χρησιμοποίησε μία ρήση του Κικέρωνα, το «Magnum vectigal est parsimonia», που σημαίνει «η εξοικονόμηση είναι ένα σπουδαίο κέρδος».

Δείτε τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ελλάδα, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ: