Skip to main content

Επένδυση 8 εκατ. ευρώ από τη Wonderplant στη Δράμα

Η ομάδα των πέντε επιχειρηματιών προχωράει στην επέκταση της καλλιέργειας υδροπονικής τομάτας, στο συγκρότημα της Πετρούσας Δράμας.

Στην υλοποίηση ενός νέου επενδυτικού προγράμματος ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, προχωράει η Wonderplant A.E., με σκοπό την επέκταση κατά 40% της επιφάνειας των 120.000 τ.μ., στην οποία καλλιεργείται τομάτα με τη μέθοδο της υδροπονίας, εντός υαλόφρακτων θερμοκηπίων, στην Πετρούσα Δράμας.

Όπως είπε στη Voria.gr ο διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος της Wonderplant κ. Θέμης Μακρής, η επέκταση της καλλιεργούμενης έκτασης εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις παραγόμενες ποσότητες από τις 7.000 tn/έτος, στις 10.000 tn. . Με την αύξηση της παραγωγής η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στην αυξημένη ζήτηση που εκδηλώνεται στην εγχώρια αγορά, κυρίως κατά τις περιόδους της υψηλής τουριστικής κίνησης.

Σημειώνεται ότι η Wondeplant πρωτολειτούργησε στα τέλη του 2011 και είναι το δημιούργημα επιχειρηματιών που επί πολλά χρόνια έχουν συνεργαστεί στον κλάδο των τροφίμων. Συγκεκριμένα την εταιρεία δημιούργησαν οι Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita), Σταύρος Νένδος (Select Αρτοσκευάσματα), Aχιλλέας Φώλιας (από τους ιδρυτές της Goody’s), Μιχάλης Αραμπατζής (Ελληνική Ζύμη) και Θεμιστοκλής Μακρής. Από τους εταίρους της Wonderplant κανείς δεν κατέχει πλειοψηφικό μετοχικό μερίδιο και το ποσοστό του 14% που πέρασε το 2016 στην Chipita, ελεγχόταν και προηγουμένως από τον κ. Θεοδωρόπουλο.

Μέχρι του χρόνου, τέτοια εποχή, θα έχουν γίνει οι φυτεύσεις και στην επέκταση των θερμοκηπίων, πάλι με τομάτα, ενώ μελλοντικά η Εταιρεία θα εξετάσει την παραγωγή, με την μέθοδο πάλι της υδροπονίας, ενδεχομένως κι’ άλλων κηπευτικών.

Σημειώνεται ότι η Wonderplant διαθέτει ιδιόκτητο τυποποιητήριο και συσκευαστήριο ενώ στην έκταση των 400 στρεμμάτων που αναπτύσσεται, περιλαμβάνονται και δύο τεχνητές λίμνες στις οποίες συγκεντρώνεται το βρόχινο νερό ώστε να αξιοποιείται στην υδροπονική καλλιέργεια.

Στις σκέψεις της Wonderplant είναι και η επέκταση στην καλλιέργεια της φουντουκιάς, αλλά μόνο εάν βρεθούν μεγάλες εκτάσεις, 2.000 – 3.000 στρεμμάτων.

Το 2016 ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας διαμορφώθηκε στα 16,588 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά  6,95% σε σχέση με το 2015. Τα έξοδα λειτουργίας, διάθεσης και διοίκησης μειώθηκαν και, τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 3,33% στα 2,884 εκατ. ευρώ.

Κατά την φετινή εταιρική χρήση οι πωλήσεις της εταιρείας κινούνται ανοδικά σε σύγκριση με το 2016