Skip to main content

Deal στον κλάδο των συμβούλων:Συνένωση της Ευρωσύμβουλοι με την Kantor

Ο Αμερικανός εταίρος της «Ευρωσύμβουλοι» αποκάλυψε τις διαπραγματεύσεις για συνένωση με την Kantor. Δύο ακόμη εταιρείες βλέπει η WW Investments.

Ένα σημαντικό deal στον ελληνικό κλάδο εταιρειών συμβούλων αποκάλυψε στη Voria.gr ο εκ των βασικών εταίρων της αμερικανικής WW Investments κ. David Whittig, δηλώνοντας παράλληλα πως η WW Investments και η ECUSA Hellas A.E., από όλες τις χώρες της περιοχής μας έχουν οριστικά εστιάσει το επενδυτικό ενδιαφέρον τους στην Ελλάδα, γιατί η χώρα μας διαθέτει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό της.

Ο άλλοτε CEO της Western Resources και πρώην επικεφαλής του Τμήματος Εξαγορών - Συγχωνεύσεων της Salomon Brothers, δηλώνει ότι υπάρχει αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αλλά οι διαδικασίες είναι τόσο περίπλοκες που καμία μεγάλη χρηματιστηριακή δεν αναλαμβάνει να εκκαθαρίσει συναλλαγές, κάτι που βέβαια πλέον δεν ξαφνιάζει τον David Wittig, αφού ακόμη και το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού αποτελεί δύσκολη περίπτωση, για ξένους, στη χώρα μας.

Ο κ. Whittig ήρθε αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη για την ετήσια γενική συνέλευση της Ευρωσύμβουλοι Α.Ε και με την ευκαιρία αυτή μίλησε στη Voria.gr για τα επενδυτικά σχέδια της WW Investments στη χώρα μας, αποκαλύποντας και τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν, στη συνένωση της εισηγμένης «Ευρωσύμβουλοι» με την μεγάλη αθηναϊκή εταιρεία του κλάδου, την «Kantor».

«Εκτιμούμε ότι οι διαδικασίες της συνένωσης θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από την ενοποίηση των δύο εταιρειών που έχουν το ίδιο μέγεθος και συμπληρωματικές δραστηριότητες- η Εuroconsultants σε έργα δημοσίου και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η Kartor σε έργα του ιδιωτικού τομέα και στο εξωτερικό-  θα προκύψει μία νέα εταιρεία με κύκλο εργασιών της τάξης των 15-16 εκατομμυρίων. Σε αυτή τη νέα εταιρεία που πλέον θα έχει πολύ ισχυρή θέση στον κλάδο, οι σημερινοί μέτοχοι της Ευρωσύμβουλοι θα κατέχουν το 81% των μετοχών, της Kantor το 19% και, λόγω των συμμετοχών στην «Eυρωσύμβουλοι» η ECUSA θα ελέγχει το 16%.


Η WW Investments, που σημειωτέον εκπροσωπούσε σε προηγούμενη φάση το ενδιαφέρον που είχε δείξει η WATCO για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενώ είχε καταθέσει και προσφορά για την ασφαλιστική International Life - έχει πλέον στρέψει το βλέμμα της σε παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

«Η εσωτερική αγορά στην Ελλάδα, στη παρούσα φάση, δεν ελκύει επενδυτικά. Ενδιαφερόμαστε για δύο παραγωγικές εταιρείες, εξαγωγικές, που βρίσκονται στη περιοχή της Αθήνας. Συζητούμε με τους μετόχους τους και με τις τράπεζες. Οι εταιρείες αυτές, που έχουν πρόβλημα με τα λεγόμενα "κόκκινα δάνεια", πραγματοποιούσαν η κάθε μια τζίρους της τάξης των 50 εκατ ευρώ ;αι σήμερα, έχουν πέσει στα 25 εκατομμύρια η μία και στα 5 εκατομμύρια η άλλη. Έχουν όμως προοπτική».

Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ότι οι επιχειρήσεις κυριολεκτικώς λιμοκτονούν για κεφάλαια. Η χώρα έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, σε ανταγωνιστικές αμοιβές ενώ κρίνεται και σταθερή πολιτικό- κοινωνικά.

Η WW Investments, με συνεργάτη την «Eυρωσύμβουλοι» (έχει το 20,5% της εισηγμένης), θέλει να επενδύσει σε κλάδους εξαγωγικούς, σε εταιρείες μεταλλευτικές, του κλάδου τροφίμων - ποτών.

«Δεν ξέρω αν συναντούν τόσες δυσκολίες, για να επενδύσουν σε ελληνικές εταιρείες Ευρωπαίοι πολίτες. Πολλοί Αμερικανοί θα επένδυαν σε μετοχές ελληνικών εταιρειών, εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, αλλά οι διαδικαστικές δυσκολίες είναι μεγάλες. Είπαμε την άποψή μας πολλές φορές στη διοίκηση του ΧΑ αλλά δεν έγινε κάτι», είπε ο κ. Whittig και πρόσθεσε:

«To ελληνικό Χρηματιστήριο, για να ενισχυθεί θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποια άλλη, μεγαλύτερη, ευρωπαϊκή αγορά».

Η συνέντευξη δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί αν δεν ζητούσαμε από τον κ. Whittig τη γνώμη του για το αυριανό δημοψήφισμα στη Βρετανία. Ήταν πολύ ξεκάθαρος στην απάντησή του: «Θα μείνουν στην ΕΕ».

Και γιατί θα μείνουν; Επειδή το Λονδίνο είναι το χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή σε ένα Βrexit, το ρόλο αυτό θα τον παίζει η Φραγκφούρτη οπότε «Germany will take it all», συμπλήρωσε πολύ χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αναλυτής των διεθνών αγορών.

Τι αποφάσισαν οι μέτοχοι στη γ.σ.

H ετήσια τακτική γενική συνέλευση της "Ευρωσύμβουλοι ΑΕ" που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ενέκρινε ομόφωνα την παροχή εξουσιοδότησης προς το δ.σ. για την διερεύνηση των δυνατοτήτων πραγματοποίησης εξαγορών και συγχωνεύσεων και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε επόμενη γενική συνέλευση η οποία και θα αποφασίσει επ’ αυτών.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε με πλειοψηφια 85,42% των ψήφων που εκπροσωπήθηκαν στη γενική συνέλευση, την παροχή αδείας για την αγορά από την εταιρία μέχρι 790.000 ιδίων μετοχών, ήτοι ποσοστό μικρότερο του 10% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, με κατώτατη τιμή απόκτησης το 1 ευρώ ανά μετοχή και ανώτατη τιμή απόκτησης τα 5 ευρώ ανά μετοχή. Η αγορά επιτρέπεται να γίνει από την 1η Ιουλίου 2016 έως την 30η Ιουνίου 2018. Η αγορά των ιδίων μετοχών θα γίνεται με σκοπό την ελεύθερη και χωρίς χρονικό όριο διακράτηση τους και την μελλοντική ανταλλαγή τους με μετοχές άλλης ή άλλων εταιριών, στα πλαίσια της επιχειρηματικής στρατηγικής της εταιρίας, σύμφωνα με την Απόφαση 1/503/13.3.2009 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και το άρθρο 16 του ν.2190/1920. 

Επίσης, η συνέλευση των μετόχων ενέκρινε με πλειοψηφία 85,42% των ψήφων που εκπροσωπήθηκαν στην γ.σ., την τροποποίηση του θεσπισμένου από την Γ.Σ. της 22.6.2015 προγράμματος διάθεσης μετοχών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 13 παρ. 13 του κ.ν.2190/1920, προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και το προσωπικό της καθώς και των συνδεδεμένων με αυτή εταιριών, το οποίο θα υλοποιηθεί με την έκδοση νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 0,60 ευρώ και θα έχει διάρκεια 5 ετών (από 30.6.2016 μέχρι 30.6.2021).

Θα χορηγηθούν κατ’ ανώτατο όριο συνολικά 795.500 δικαιωμάτων (κατ’ ανώτατο όριο 159.100 δικαιώματα ανά έτος), με τιμή διάθεσης ανά δικαίωμα, η οποία θα είναι η μέση χρηματιστηριακή τιμή των τελευταίων είκοσι εργασίμων ημερών προ της ημερομηνίας διάθεσης των δικαιωμάτων προς τους δικαιούχους. Παρασχέθηκε εξουσιοδότηση προς το δ.σ. για τον επακριβή ονομαστικό καθορισμό των δικαιούχων και για την ρύθμιση λοιπών λεπτομερειών.