Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
x

XΑΜΟΝΤ: ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΕΕ ΓΙΑ "ΜΑΛΑΚΟ BREXIT"

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας τάσσεται υπέρ της προτεραιότητας στις εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε. αντί του να περιοριστεί η μετανάστευση.

Οι περισσότεροι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης είναι πεπεισμένοι για την ανάγκη να υπάρξουν μεταβατικές συμφωνίες προκειμένου να περιοριστεί η αναστάτωση που θα προκληθεί από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Φίλιπ Χάμοντ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Χάμοντ, ο οποίος υποστήριξε την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. κατά το δημοψήφισμα τον περασμένο χρόνο, θεωρείται υπέρμαχος του αποκαλούμενου "μαλακού Brexit" μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, καθώς τάσσεται υπέρ του να δοθεί προτεραιότητα στις εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε. αντί του να περιοριστεί η μετανάστευση.

«Πριν από πέντε εβδομάδες η ιδέα για μια μεταβατική περίοδο φαινόταν μια νέα έννοια. Νομίζω ότι τώρα θα διαπιστώνατε ότι σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο παραδέχεται ότι θα υπάρξει κάποιο είδος μετάβασης» επισήμανε ο Χάμοντ μιλώντας στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.

«Βρισκόμαστε σε μια πραγματική διαδικασία τώρα, με την έναρξη των διαπραγματεύσεων και θεωρώ ότι θα δείτε το υπουργικό συμβούλιο να συσπειρώνεται γύρω από μια θέση που μεγιστοποιεί το διαπραγματευτικό μας πλεονέκτημα και εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη Βρετανία» εκτίμησε.

Ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις αναμένεται αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες για έναν πρώτο γύρο συνομιλιών για το Brexit.

Ο Χάμοντ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να παράσχει τη μέγιστη σαφήνεια, το συντομότερο δυνατό, για να αποκαταστήσει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη και να κάνει την οικονομία να λειτουργήσει.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η διάρκεια της όποιας μεταβατικής περιόδου θα εξαρτηθεί από το πόσος χρόνος απαιτείται να εγκατασταθούν τα νέα συστήματα, τα οποία θα διαχειρίζονται ζητήματα όπως η τελωνειακή σχέση και η μετανάστευση, αλλά θα είναι μια καθορισμένη περίοδος και πθανόν να έχει διάρκεια «δύο χρόνια».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ