Skip to main content

Ξανά στο προσκήνιο η έκδοση ευρωομολόγου

Μεγάλα προβλήματα εμφανίζονται στην διαδικασία έκδοσης ευρωομολόγου, με τον εμπνευστή της πρότασης ωστόσο, Ζ.Κ.Γιούνκερ, να την επαναφέρει προς συζήτηση άμεσα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιουγκέρ φέρεται να ήταν ο εμπνευστής της ιδέας από την πρώτη στιγμή. Την κοινοποίησε, ατύπως, στο πρόσφατο παρελθόν, χωρίς μεγάλη επιτυχία, είναι η αλήθεια. Οι τελευταίες πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι είναι αποφασισμένος να την επαναφέρει προς συζήτηση, το επόμενο διάστημα. Ακόμα και μέσα στο επόμενο 48ωρο.

Ο λόγος αφορά στην έκδοση του ευρωομολόγου ως του μοναδικού μέσου για την κάλυψη των δανειακών αναγκών που έχουν οι χώρες - μέλη της ΟΝΕ με μεγάλα προβλήματα. Πρόκειται για μια διαδικασία περίπλοκη, η οποία συναντά πολύ μεγάλα προβλήματα στην υλοποίηση της, γι αυτό κι από πολλούς θεωρείται ανεφάρμοστη.

Όμως, ο κ.Γιουγκέρ θεωρεί προφανώς ότι πέραν όλων των άλλων θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα καλό μέσο πίεσης, όταν τα πράγματα «στραβώνουν» πραγματικά. Και φαίνεται ότι τώρα είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις...