Skip to main content

Ξανάρχισε η δίκη του Κάρατζιτς

Ξανάρχισε στη Χάγη η δίκη για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, η οποία είχε διακοπεί στις 2 Μαρτίου.
Ξανάρχισε ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη η δίκη για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, η οποία είχε διακοπεί στις 2 Μαρτίου.

Η δίκη του Κάρατζιτς, η οποία έχει ξεκινήσει πριν από πέντε μήνες, διακόπηκε για δεύτερη φορά το Μάρτιο, προκειμένου να εξεταστεί έφεση που είχε υποβάλει ο Κάρατζιτς, ζητώντας να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Οι δικαστές απέρριψαν το αίτημά του, οπότε η δίκη του ξεκίνησε και πάλι σήμερα.

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία άρχισε στις 15:30 ώρα Ελλάδος από τον πρόεδρο του δικαστηρίου Ο-Γκον Κουόν παρουσία του κατηγορουμένου, ο οποίος ασκεί ο ίδιος την υπεράσπισή του και δηλώνει αθώος.

Αργότερα, αναμένεται να καταθέσει στο δικαστήριο ο Άχμετ Ζούλιτς, ο οποίος συνελήφθη και κρατείτο σε σερβικά στρατόπεδα από την αρχή του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

Ο Ζούλιτς ήταν παρών τον Ιούνιο του 1992 στην εκτέλεση περίπου 15 ανδρών από σέρβους στρατιώτες, σύμφωνα με τον ίδιο, και επίσης στη μεταφορά με φορτηγό αιχμαλώτων πολέμου κατά την οποία πολλοί πέθαναν από ασφυξία.