Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
x

ΞΑΝΘΟΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ROCHE

Το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτός ο εκβιασμός, λέει ο υπουργός.

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού προκάλεσε η απόφαση της Roche να προχωρήσει στην απόσυρση του Cotellic, ειδικού σκευάσματος για ασθενείς με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα που φέρουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη, από τη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων. Διαβεβαιώνει ότι θα διασφαλιστεί η συνέχιση της θεραπείας όσων ασθενών έχουν ήδη τεθεί σε αγωγή και η κάλυψη όσων στο μέλλον θα έχουν ανάλογη κλινική ένδειξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτός ο εκβιασμός.

«H ROCHE, μια Ελβετική πολυεθνική φαρμάκου με κύκλο εργασιών περίπου 200 εκατ. ευρώ το χρόνο στην Ελλάδα, προχώρησε σε μια απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει ο κ. Ξανθός «η εταιρεία επικαλείται τη μη βιωσιμότητα της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά του εν λόγω σκευάσματος λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων (επιπλέον έκπτωση 25% στα νέα πρωτότυπα φάρμακα) που συμφωνήθηκαν με τους «δανειστές» και νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων της 2ης αξιολόγησης».

«Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα  και αποτελεσματικά φάρμακα δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα. Και ότι η προκλητική τακτική της ROCHE πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας  και από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» προειδοποιεί.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ