Skip to main content

Ξανθός σε εργαζόμενους ΑΧΕΠΑ: Προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ανέφεραν ότι η κύρια αιτία των προβλημάτων είναι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση και ο αυξημένος φόρτος εργασίας.

Με τους εργαζομένους του ΑΧΕΠΑ συναντήθηκε κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ο Ανδρέας Ξανθός.

Τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν προέκυψαν ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά υπήρχαν λόγω της παθογένειας του συστήματος, της διαφθοράς και της εκμετάλλευσης του ανθρώπου, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός κατά τη συνάντηση που είχε με εργαζόμενους του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματά τους.

«Δεν τάξαμε λαγούς με πετραχήλια», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τονίζοντας ότι οι δυο υποσχέσεις που δόθηκαν, δηλαδή η πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας και η στήριξη της δημόσιας περίθαλψης, τηρήθηκαν.

Με τη σειρά τους, οι εργαζόμενοι του ΑΧΕΠΑ ανέφεραν ότι η κύρια αιτία των προβλημάτων είναι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση και ο αυξημένος φόρτος εργασίας.

Εκθέτοντας τα προβλήματα του νοσοκομείου μίλησαν για τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για τον απαρχαιωμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, για τις ελλείψεις υλικοτεχνικών υποδομών, για τα μηχανήματα που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης κονδυλίων για τη συντήρησή τους, για τις ελλείψεις υγειονομικού υλικού, για τα ραντεβού που κλείνονται για μετά από έξι μήνες και για την αδυναμία νοσηλευτών να εξυπηρετούν τους ασθενείς στις εφημερίες καθώς αναλογεί ένας νοσηλευτής σε 50 άτομα. Οι εργαζόμενοι μίλησαν ακόμη για την ανεπάρκεια φύλαξης του νοσοκομείου και για κλοπές που γίνονται.

Ο κ. Ξανθός, απαντώντας στους εργαζόμενους σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, είπε ότι παρατάθηκαν και συνεχίζουν να παρατείνονται οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών και ότι για πρώτη φορά προκηρύχθηκαν θέσεις μόνιμου προσωπικού. Επισήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά σιγά - σιγά, ενώ τόνισε ότι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούν τους διορισμούς.