Skip to main content

Ξεχάστηκαν τα προβλήματα των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας

Το επόμενο κρας τεστ των φορέων απευθείας με την πολιτική εξουσία της χώρας, πριν από τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ, θα γίνει σε δέκα ημέρες.

Τους τελευταίους μήνες οι κατακλυσμιαίες εξελίξεις στο θέμα της συμφωνίας Ελλάδας – Σκοπίων, αλλά και η εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την οριστικοποίηση των όρων εξόδου της Ελλάδας από το 3ο Μνημόνιο, καλύπτουν σχεδόν πλήρως την εσωτερική επικαιρότητα.

Σίγουρα δεν αφήνουν χώρο για περιφερειακά θέματα, όπως είναι αυτά που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα κι έχουν γεωγραφικά και διοικητικά χαρακτηριστικά. Ως γνωστόν η θέση της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου σε σχέση με την εγγύτητά τους με τα Βαλκάνια, αλλά και την απόσταση που έχουν από την ελληνική πρωτεύουσα δημιουργεί ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν συνέπειες στην άσκηση του επιχειρείν.

Από τη «μετανάστευση» παραγωγικών δραστηριοτήτων προς Βορράν μέχρι την αδήλωτη διακίνηση προϊόντων από τους βόρειους γείτονες στις περιοχές του βορειοελλαδικού τόξου. Και από το πολύχρονο «πάγωμα» οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις της Θράκης, που κάποτε είχε θεωρηθεί ότι δραστηριοποιούνται σε παραμεθόρια περιοχή, μέχρι τα θέματα των αδειοδοτήσεων των παραγωγικών εγκαταστάσεων και των τουριστικών υποδομών.

Όλα αυτά –και άλλα πολλά- έχουν πολύ καιρό να αναφερθούν από τους εκπροσώπους των παραγωγικών και αυτοδιοικητικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος. Από τα Επιμελητήρια, τους Συνδέσμους, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νέου προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) κ. Γιώργου Κωνταντόπουλου, ο οποίος στο δείπνο του 6ου EXPO SUMMIT το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, προλογίζοντας τον κύριο ομιλητή, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη στην ουσία δεν αναφέρθηκε στα προβλήματα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, παρά μόνο με ορισμένες γενικότητες. Εκτός κι αν δεν υπάρχουν προβλήματα ή έχει εκλείψει οποιαδήποτε ελπίδα ότι η πίεση που επιφέρει η διαρκής συντήρησή τους στην επικαιρότητα μπορεί να αποδώσει.

Αλλά ούτε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε κάτι ειδικό για τη Β. Ελλάδα. Προφανώς θεωρεί ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας καλύπτεται πίσω από τα θέματα της φορολογίας, των εισφορών, του μη μισθολογικού κόστους, της απλοποίησης των αδειοδοτήσεων και της γενικότερης φιλελευθεροποίησης της οικονομίας, που (υποτίθεται ότι) σημαίνει πιο φιλικό κλίμα προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι έτσι. Τουλάχιστον δεν είναι ακριβώς έτσι. Η επιχειρηματικότητα στη Β. Ελλάδα επηρεάζεται από τους γείτονες. Η Βουλγαρία με μισθούς 300 ευρώ και εταιρική φορολογία 10% – 15% είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα σύνορα δεν υπάρχουν έλεγχοι και όταν σε λίγο καιρό θα ενταχθεί στη συνθήκη Σέγκεν τα αυτοκίνητα που κινούνται ανάμεσα στις δύο χώρες δεν θα σταματούν καν στα σύνορα. Τα Σκόπια προσφέρουν στους Έλληνες που μπαίνουν στη χώρα με απλή επίδειξη της ταυτότητας φτηνά προϊόντα και ακόμη φθηνότερες υπηρεσίες, όπως άλλωστε και η Αλβανία, η οποία σιγά σιγά ανταγωνίζεται τον ελληνικό τουρισμό.

Όσο για τα ανατολικά σύνορα της Β. Ελλάδος επηρεάζονται επιχειρηματικά –και γενικότερα- από την Τουρκία και τα κατά καιρούς σκαμπανεβάσματα των διμερών σχέσεων. Την ίδια ώρα για τις περισσότερες από τις εταιρίες της Β. Ελλάδος –και σίγουρα για τις παραγωγικές- οι επισκέψεις στα κέντρα αποφάσεων στην Αθήνα εξακολουθούν να είναι απαραίτητες, ενώ αν και οι υποδομές της χώρας βελτιώνονται έστω με δεκαετίες καθυστερήσεων, υπάρχουν ακόμη σημαντικές υστερήσεις, ιδιαίτερα στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Υπάρχουν και πολλά άλλα επιμέρους θέματα, τα οποία οι παραγωγικοί φορείς επεξεργάζονται και προωθούν εδώ και χρόνια προς την κεντρική εξουσία –με πενιχρά αποτελέσματα είναι η αλήθεια. Τα υπομνήματα που στα τέλη κάθε Αυγούστου υποβάλλονται στην κυβέρνηση ενόψει των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, αναφέρουν πολλά, ορισμένα σοβαρά και τεκμηριωμένα, κάποια άλλα γενικόλογα και προχειρογραμμένα.

Πάντως, ζητήματα υπάρχουν. Ενδεχομένως θα ήταν καλό να επανέλθουν στην επιφάνεια, διότι κάποιοι τα έχουν ξεχάσει. Το επόμενο κρας τεστ των φορέων απευθείας με την πολιτική εξουσία της χώρας πριν από τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ, στις 8 Σεπτεμβρίου, θα γίνει σε δέκα ημέρες. Την Πέμπτη 5 Ιουλίου, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, θα μιλήσουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. ΟΙ δύο πολιτικοί αρχηγοί θα ακούσουν κιόλας τη διοίκηση και τα μέλη του Συνδέσμου. Έχει ενδιαφέρον να περιμένουμε τι θα πουν οι πολιτικοί αρχηγοί και τι θα ακούσουν από τους επιχειρηματίες του βορειοελλαδικού τόξου.

Ας μη μας διαφεύγει ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο ΣΒΒΕ αναβαθμίστηκε σε επίσημο κοινωνικό εταίρο και οφείλει να αποδείξει ότι αυτή η εξέλιξη που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην Αθήνα είναι κάτι χρήσιμο και θα αποδειχθεί αποδοτικό. Διότι –δυστυχώς- η κανονικότητα στη χώρα έχει χαθεί σε πολλά πράγματα. Εν προκειμένω ξαφνικά όλη η Ελλάδα αγωνίζεται είτε να δει ολόκληρη την εικόνα στην οικονομία, που είναι και θολή και υπερβολικά πολύπλοκη, είτε εξαντλεί την επαφή της με την κεντρική εξουσία για να ρυθμίσει και να προωθήσει ορισμένα αυστηρώς προσωπικά και ιδιωτικά θέματα.

Υποτιμά τα μικρότερα, τα πιο καθημερινά, τα πιο επίμονα, που στη δεδομένη συγκυρία αφορούν αρκετούς, ενδεχομένως τους περισσότερους. Θέματα που για να βελτιωθούν δε χρειάζονται απαραιτήτως χρήματα. Πρέπει αρχικά να κατανοηθούν και μετά να υπάρξει πολιτική βούληση για θεσμικές παρεμβάσεις και προτεραιότητες. Κάτι που για ευνόητους λόγους αποδεικνύεται δυσκολότερο από την εξεύρεση πόρων.