Skip to main content

Ξεκινά να στήνεται το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Η φιλοσοφία της πρωτοβουλίας στηρίζεται στην ιδέα ότι είναι πιο υγιές για την Ευρωζώνη να σταθεροποιεί έγκαιρα χώρες με μικρά και βραχυπρόθεσμα δάνεια

Το σχέδιο είναι σαφές και κυκλοφορεί εδώ και μήνες στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη. Τι προβλέπει; Την μετεξέλιξη του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ). Και ήδη άρχισαν να γίνονται τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Για παράδειγμα, κατατέθηκε και επίσημα η πρόταση για χορήγηση στο μέλλον από τον ESM δανείων σε χώρες της Ευρωζώνης, που θα αφορούν μικρότερα ποσά και μικρότερη περίοδο αποπληρωμής αλλά παράλληλα θα προβλέπουν λιγότερο αυστηρούς όρους σε σχέση με τα κανονικά προγράμματά του. Αυτή η τελευταία αποστροφή, θα συνιστά και τη βασική διαφοροποίηση του ΕΝΤ  από το ΔΝΤ. Ωστόσο, δεν θα είναι η μοναδική.  

Η φιλοσοφία της όλης πρωτοβουλίας στηρίζεται στο γεγονός ότι είναι πιο υγιές για την Ευρωζώνη να σταθεροποιεί έγκαιρα μεμονωμένες χώρες της, με τη βοήθεια μικρότερων και πιο βραχυπρόθεσμων δανείων έκτακτης ανάγκης, χωρίς να περιμένει να ξεσπάσει μία μεγάλη κρίση και να χρειάζεται ένα πλήρες πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής. Η περίπτωση της Ελλάδας είναι η πλέον χαρακτηριστική, ωστόσο δεν είναι η μοναδική.

Η χορήγηση τέτοιων δανείων θα αποτελούσε μία δυνατότητα στο πλαίσιο ενός δημοσιονομικού μέσου για μακροοικονομική σταθεροποίηση σε περίπτωση ασύμμετρων σοκ που δεν επηρεάζουν όλη την Ευρωζώνη αλλά μόνο μία ή δύο χώρες. Στην πραγματικότητα, αυτό που ετοιμάζεται είναι ένα Ταμείο για τις δύσκολες ημέρες, αλλά με αποκλειστικά ευρωπαικά κεφάλαια και χωρίς την ανάμειξη του ΔΝΤ...