Skip to main content

Ξεκινά ο γολγοθάς των διαπραγματεύσεων - Στην Αθήνα η τρόικα, πλην ΔΝΤ

Η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τόσο για το τριετές Μνημόνιο όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση πριν από τις 20 Αυγούστου.

Επιστρέφουν και επισήμως σήμερα οι επικεφαλής και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, προκειμένου να ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για το νέο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση τριετούς διάρκειας.

Το κουαρτέτο των θεσμών που απαρτίζεται από τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM) θα βλέπει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης. Στις διαβουλεύσεις η τρόικα δεν θα συναντάται με υπουργούς, αλλά μόνον με στελέχη υπουργείων υπό τον συντονισμό του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλιαράκη.

Ωστόσο, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να μην μεταβεί στην Αθήνα σήμερα ή αύριο στη Αθήνα, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέσκου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται προηγούμενη αίτηση από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τόσο για το τριετές Μνημόνιο (MOU) όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθεί ένα «ακούρευτο» ελληνικό ομόλογο που διακρατά η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Βουλής, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πιέσεις περί του αντιθέτου από ορισμένους από τους δανειστές.

Το τοπίο για το αν τελικά θα απαιτηθεί ένα ακόμη νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα μέτρα θα ξεκαθαρίσει τις πρώτες ημέρες των διαπραγματεύσεων. Επιδίωξη της κυβέρνησης πάντως είναι να μην ψηφισθούν νέα προαπαιτούμενα πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε αναμένεται η λήψη της πρώτης δόσης από το δάνειο του ESM.

Σύμφωνα με την Ημερησία, η διαπραγμάτευση θα γίνει σε δύο σκέλη.

1.  Τη σύνταξη του νέου Μνημονίου (MoU) που θα περιγράφει με λεπτομέρεια τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους. Πρόκειται για τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου και θα πρέπει οι 15 σελίδες της συμφωνίας να αναλυθούν σε ένα κείμενο της τάξης των 180 σελίδων. Αναλυτικά θα περιγράφονται τα μέτρα του επόμενου εξαμήνου, ενώ το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει και το πότε θα εφαρμοστούν οι υπόλοιπες δράσεις σε βάθος τριετίας. Βασικό «αγκάθι» αποτελεί ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 παραμένει, αλλά λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, θα αλλάξουν οι στόχοι για φέτος (1% του ΑΕΠ), το 2016 και το 2017. Κάτι που μπορεί να απαιτήσει περισσότερα μέτρα για τα επόμενα χρόνια, ενώ δεν αποκλείεται να καταγραφεί και πρωτογενές έλλειμμα φέτος.

2.  Στη νέα δανειακή σύμβαση. Θα πρέπει να προσδιοριστεί το ακριβές ύψος του νέου τριετούς δανείου, το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.